Inktvis is wereldwijd een ware delicatesse en een ontzettend populair product. Ook in Nederland ontdekken steeds meer mensen dat er meer bestaat dan de taaie inktvisringen gepaneerd in oliebollenbeslag.
Niet voor niets zijn de inktvis tubes bij Mooijer-Volendam een van de best verkochte producten.
Graag leggen wij u alles uit over de verschillende soorten inktvisproducten, het verschil in kwaliteit en de verklaring voor prijsverschillen tussen visgroothandels.
Inktvissen zijn weekdieren die wereldwijd in zout water leven. De karakteristieke naam “inktvis” dankt deze soort aan de inkt zak die het dier bij zich draagt. Een wapen die bij gevaar leeg wordt geschoten.
Ondanks de populariteit wordt inktvis wild gevangen. Over het algemeen gebeurd dit met sleepnetten. Dit in tegenstelling tot veel verkochte producten als garnalen of zalm.
Inktvissen kunnen zich snel aanpassen aan veranderingen en planten zich snel voort. Hierdoor is van overbevissing geen sprake is. Bekende gebieden waar hoogwaardige inktvis gevangen wordt zijn de Californische en Argentijnse wateren. De goedkopere inktvisproducten zijn vaak afkomstig uit China.
Wereldwijd bestaan vele verschillende soorten inktvis. Voor menselijke consumptie kennen we eigenlijk drie bekende soorten inktvis: Pijlinktvis, zeekat (Sepia) en octopus. Logischerwijs richten wij ons in dit artikel op deze 3 inktvissoorten.
De meest bekende inktvissoort in de visbranche is de pijlinktvis. Deze soort is te herkennen aan een tubevormig lijf met 8 armen en twee tentakels die kleiner zijn dan het lichaam. De pijlinktvis wordt in zijn geheel verkocht, maar ook de schoongemaakte tubes en koppen worden als aparte producten verkocht.
Mooijer-Volendam verkoopt de Californische inktvis als geheel. De Californian squid is de zachtste inktvissoort van allemaal en daarom een populair product. Omdat de inktvis ook nog zijn inkt bevat, is wel enige kennis voor het bereiden van dit product vereist.
De meeste supermarkten, toko’s of restaurants kiezen er echter meestal voor om de bevroren inktvistubes te kopen. Het schoongemaakte lijfje van de inktvis is wereldwijd een enorm groot product. Tot slot is het nog mogelijk om deze tubes in reepjes te snijden. Op die manier worden weer de inktvisringen gemaakt.
De zeekat of sepia heeft een wat breder en boller lijf dan de pijlinktvis. Door de andere structuur van het lijf is het vlees van de sepia wat dikker en steviger ten opzichte van de pijlinktvis.
Deze inktvissoort heeft ook een opvallend verdedigingsmechanisme. Het dier kan namelijk binnen een seconde in verschillende veranderen. Hierdoor vallen ze minder op bij vijanden.
Deze inktvissoort wordt in Nederland slechts mondjesmaat gegeten. Echter, de sepia is in Azië wel populair. Zeekat wordt diepgevroren als hele sepia en in ananasvorm verkocht.
Tot slot hebben we nog de octopus. Deze inktvissoort ziet er heel anders uit dan de pijlinktvis of de sepia. Het verschil tussen de pijlinktvis en de octopus is allereerst dat de octopus slechts 8 armen heeft in plaats van 10. Hier heeft het dier ook haar naam aan te danken, aangezien “octo” 8 betekent in het Latijns. De 2 tentakels zijn bij deze soort dus helemaal verdwenen. Daarnaast is het vlees van de octopus van nature een stuk taaier.
Octopus wordt meestal als geheel verkocht en het product heeft daarom een variabel gewicht. Daarnaast heeft Mooijer-Volendam baby octopus in het assortiment, wat per zak van 1 kg verkocht wordt.
Vanwege de enorme markt voor de inktvistubes is de concurrentie tussen de verschillende aanbieders hevig. Iedereen is op zoek naar de beste kwaliteit voor de laagste prijs. Om u als inkoper of restauranthouder toch een houvast te bieden, bespreek ik graag met u de kwaliteitsverschillen tussen de inktvissoorten.
Over het algemeen is de “Arrow Squid” die in de wateren van Nieuw-Zeeland gevangen wordt de meest waardevolle inktvissoort. De verkoopprijs van deze goede kwaliteit inktvis tubes liggen normaliter het hoogste van allemaal.
De “Illex” inktvis is een populaire soort die doorgaans iets gunstiger geprijsd is dan de inktvis uit Nieuw-Zeeland. Illex wordt voornamelijk in de wateren van Argentinië gevangen.
Tot slot nog de “Todarodes” inktvissoort. Deze inktvis tubes zijn afkomstig uit China en zijn vaak de goedkoopste soort. De lage prijs heeft echter ook een keerzijde. De kwaliteit van deze inktvis tubes zijn een stuk minder dan Illex of Arrow Squid.
Uiteraard is het in sommige gevallen mogelijk dat de bovengenoemde prijsverhoudingen afwijken. Alle inktvissoorten worden nog altijd wild gevangen en in periodes dat één van deze vissoorten slecht gevangen wordt, ontstaat schaarste en stijgt de prijs.
Naast het standaard prijsverschil tussen de Arrow squid, Illex en Todarodes soorten, hebben visgroothandels nog andere tools om zich te onderscheiden met lagere prijzen. Zoals ik ook al in mijn artikel over Black Tiger en Vannamei garnalen beschreef, is het mogelijk om water aan producten toe te voegen.
Door het toevoegen van water is het mogelijk om het gewicht van het product te verhogen. Omdat water een stuk goedkoper is dan inktvis, lukt het deze aanbieders om de inktvis een stuk goedkoper aan te bieden.
Het water kan op twee manieren worden toegevoegd. Als glacering om het product heen of water toegevoegd in het product zelf. Beide methodes dienen gedeclareerd te worden op het etiket om de consument te informeren.
Uiteraard komt dit de kwaliteit van het product niet ten goede. Let dus altijd goed op het toegevoegd water en kwaliteit van het product en staar u niet blind op de mogelijk lage prijs. Wij van Mooijer-Volendam zijn namelijk ervan overtuigd: Kwaliteit wint de strijd.
Mooijer-Volendam stelt als inktvis groothandel hoge eisen aan haar kwaliteit. Onze klanten kunnen vertrouwen op AAA-productkwaliteit, iets wat klanten ook van ons verlangen.
Hierom weten steeds meer klanten ons te vinden als horeca groothandel of als groothandel voor viswinkels, toko’s, speciaalzaken en grote retailers.