MOSSELEN: ZE ZIJN ER WEER! Een jaarlijks terugkomende uitspraak die nagenoeg iedere Nederlander bekend in de oren klinkt.
Omdat mosselen in Nederland steeds populairder worden, geven wij u in dit artikel alle informatie die u moet weten over Zeeuwse mosselen. De verschillende soorten mosselen, de start van het mosselseizoen en de verschillende mosselmaten. Het wordt allemaal uitgebreid voor u beschreven.
Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:
Uiteraard zijn wij Nederlanders niet het enige volk waar mosselen goed in de smaak vallen. Ook in Frankrijk en aan de Belgische kust is het “Zeeuwse zwarte goud” immens populair. In kustplaatsen als Knokke, Blankenberge en Oostende zijn maar weinig restaurants aan de boulevard die géén mosselen op het menu hebben staan.
Wereldwijd worden jaarlijks circa 700 miljoen kilo mosselen geproduceerd, waarvan ongeveer 57 miljoen kilo in Nederland. Het grootste deel wordt geëxporteerd naar België en Frankrijk.
Mosselen voor menselijke consumptie worden hoofdzakelijk gekweekt. In Nederland bevinden deze kweekgebieden zich in de Oosterschelde en in de Waddenzee. Toch begint het kweekproces allemaal met wild gevangen mosselen, namelijk het zogenoemde mosselzaad.
Mosselzaad zijn kleine mosselen die voornamelijk in de Waddenzee worden gevangen. Omdat mosselzaad wild wordt gevangen, gelden strenge regels voor deze wildvangst. Jaarlijks wordt opnieuw beslist hoeveel mosselzaad gevangen mag worden aan de hand van de populatie. Zo wordt voorkomen dat deze mosselen worden overbevist.
Nadat in enkele weken tijd het mosselzaad is opgevist, worden deze overgebracht naar de kweekpercelen. Op deze mosselkweekpercelen worden de mossellarven opgekweekt tot grote consumptie mosselen. Hier gaat zo’n twee jaar overheen voordat mosselen eindelijk groot genoeg zijn om te eten.
Het verschil tussen bodemcultuur- en hangcultuurmosselen zit hem in de manier van kweken. Zoals de naam al doet vermoeden leven bodemcultuurmosselen op de bodem van de kweekpercelen. Bodemcultuurmosselen zijn de meest populaire soort van beide. Zo is ook de start van “het mosselseizoen” gebaseerd op de kwaliteit en verkoopstart van de bodemcultuurmosselen.
Hangcultuurmosselen worden voornamelijk in het vroege voorjaar veel verkocht. In deze periode zijn de bodemcultuurmosselen juist nog niet van goede kwaliteit. Hangcultuurmosselen worden gekweekt in Zeeland en leven niet op de bodem, maar hangen in netten.
Omdat mosselen in deze zogenoemde “sokken” meer zonlicht vangen dan op de bodem, groeien hangcultuurmosselen sneller. Hierdoor zijn ze ook eerder geschikt voor consumptie en kunnen we dus al in het vroege voorjaar genieten van hangcultuurmosselen.
Zoals gezegd zit het grote verschil tussen beide soorten dus in de manier van kweken. Wat betreft smaak is er weinig verschil. Wel ligt de prijs van hangcultuurmosselen hoger dan die van bodemcultuurmosselen. Logischerwijs komt dit de populariteit van de bodemcultuurmosselen ten goede.
De start van het mosselseizoen kan eigenlijk gezien worden als de start van de verkoop van bodemcultuurmosselen. Doorgaans is in de 2e week van juli de tijd aangebroken dat de mossel een vleespercentage van meer dan 34% heeft bereikt en dus geschikt is voor consumptie.
Het mosselseizoen loopt van juli tot en met april. Dit is overigens niet altijd zo geweest. Vroeger had men het ezelsbruggetje dat mosselen beschikbaar waren als de “r” in de maand zat. Dat mosselen toentertijd nog niet in de warme maanden juli en augustus werden verkocht had meer met technische redenen te maken.
Het verhaal doet de ronde dat mosselhandelaren liever in de koudere maanden hun mosselen verkochten. Dit omdat gekoeld transport destijds een groot probleem was. U kunt zich voorstellen dat het transporteren van mosselen zonder koeling in de warme zomermaanden de kwaliteit niet ten goede komt. Tegenwoordig is dit uiteraard geen issue meer en genieten veel mensen juist in de warme zomermaanden van mosselparty’s met vrienden.
Nu het verschil tussen bodemcultuur- en hangcultuurmosselen duidelijk is, moet het mysterie over de verschillende mosselmaten en hun benamingen nog worden ontrafeld. Over het algemeen kennen wij 5 verschillende mosselmaten:
De grootste maat zijn de Goudmerk mosselen. De schelp van deze mosselen is het grootste en is daarom ook het duurste. Ondanks dat de prijs per kg van deze maat mosselen het hoogste ligt, gaan er de minste mosselen in een kilo bak.
De op één na grootste maat en tevens de meest populaire maat mosselen zijn de Jumbo mosselen. De prijs ten opzichte van de Goudmerk mosselen ligt een stuk lager per kg, terwijl de schelpen nog altijd heel groot zijn.
De middelmaat zijn de Imperial mosselen. Deze maatsortering ligt precies tussen de populaire maten Jumbo en Super mosselen.
Voor liefhebbers van mosselen die niet al te veel willen uitgeven aan hun eten zijn de Super mosselen uitermate geschikt. U heeft hiermee niet de allerkleinste mosselmaat te pakken, maar betaalt vergeleken met de Goudmerk of Jumbo mosselen wel een stuk minder per kg.
Tot slot hebben we nog de kleinste maat: Extra mosselen. Ondanks dat deze mosselmaat de kleinste is van allemaal, hebben de Extra mosselen ook z’n voordelen. Allereerst betaalt u het minste per kg. Daarnaast gaan er ook de meeste aantal mosselen in een kg, juist omdat de schelpen zo klein zijn.
Met de 5 verschillende maten is er dus voor elk wat wils. De maat van de mosselen is gebaseerd op de grootte van de schelp. De schelpgrootte heeft echter geen invloed op het mosselvlees in de schelp. Het is dus zeker geen vanzelfsprekendheid dat in de grootste schelpen ook het meeste mosselvlees zit.
Uiteraard zijn bovengenoemde mosselen te koop bij Mooijer-Volendam. Wij stellen als visgroothandel hoge eisen aan onze kwaliteit. U kunt bij ons niet alleen vertrouwen op de hoogste productkwaliteit. Ook de betrouwbaarheid van ons transport en persoonlijke verkoop is een belangrijk item binnen Mooijer-Volendam.
Hierom weten steeds meer klanten ons te vinden als horeca groothandel of als groothandel voor viswinkels, toko’s, speciaalzaken en grote retailers.