Chilisaus is een van de populairste smaakmakers ter wereld. Het is een zoete, pittige saus die zijn kenmerkende smaak krijgt van chilipepers. Er bestaan tientallen varianten van: sommige chilisausen zijn mild, anderen juist extreem heet. Wat ze allemaal gemeen hebben, is die mooie combinatie van pittigheid en een subtiele zoetheid.
Onderwerpen die in dit artikel besproken worden
Chilisaus is een saus gemaakt van – je raadt het al – chilipepers. Maar er komt meer bij kijken. Vaak zitten er ook ingrediënten in als knoflook, azijn, suiker en specerijen. Die mix zorgt voor een perfecte balans tussen pittig, zoet en zuur.
Er bestaan inmiddels tientallen soorten chilisaus die in verschillende werelddelen gemaakt en gebruikt worden. Van Zuid-Amerika tot Azië: elk werelddeel kent zijn eigen chilisaus. De saus wordt gezien als dé universele smaakmaker voor extra pit in je gerecht.
Chilisaus is al eeuwen oud. De oorsprong ligt in Centraal-Amerika, waar de Azteken en Maya’s al chilipepers gebruikten om hun eten op smaak te brengen. Toen de Spanjaarden Amerika ontdekten, namen ze de chilipeper mee naar Europa. Van daaruit verspreidde de chilipeper zich over de hele wereld en maakten ze er ook sauzen van.
In Azië werd chilisaus razend populair. Landen als Thailand, Vietnam en Indonesië ontwikkelden hun eigen varianten die we hier in Europa ook goed kennen.
Er zijn zoveel verschillende soorten chilisaus dat het soms lastig is om te kiezen. Hier een overzicht van de bekendste soorten:
Binnen de verschillende soorten chilisaus, zijn er ook weer onderverdelingen tussen de maten van pittigheid, zoetheid en gerecht waarvoor het bedoeld is. Denk daarbij aan extra pittige chilisaus, chilisaus voor kip en een mix tussen chilisaus en mayonaise: Sriracha Mayo Saus.
Chilisaus is een echte smaakmaker die je op honderden manieren kunt gebruiken. Het is niet alleen geschikt om je eten wat pittiger te maken, maar het kan extra smaak toevoegen. Hier zijn een aantal manieren waarop je chilisaus kunt gebruiken in je keuken:
1. In sauzen en soepen
Een paar druppels chilisaus kunnen een enorme impact hebben op de smaak van sauzen en soepen. Voeg bijvoorbeeld een beetje toe aan tomatensaus voor pasta om het wat meer pit te geven, of roer het door een groentesoep voor een extra kick. Een populair gebruik is in chili con carne, waar chilisaus perfect samengaat met bonen, vlees en specerijen. Ook in Aziatische gerechten zoals pho (Vietnamese noedelsoep) kan een flinke scheut chilisaus voor meer diepte en warmte zorgen.
2. Op broodjes en wraps
Chilisaus kan een verrassend lekkere toevoeging zijn aan simpele broodjes en wraps. Denk aan een tosti met kaas en ham waar je een dun laagje chilisaus tussen smeert voor een pittige twist. Ook in wraps met gegrilde kip, avocado en groenten zorgt chilisaus voor een heerlijk contrast met de romige en frisse smaken.
3. Als marinade voor vlees, vis of tofu
Chilisaus is een prima basis voor marinades. Combineer het met wat sojasaus, knoflook, gember, en een beetje honing voor een heerlijke marinade voor kip, biefstuk, vis of tofu. De pittige en zoete smaak van chilisaus zorgt ervoor dat het vlees mooi karamelliseert tijdens het grillen of bakken, terwijl het tegelijkertijd diepte toevoegt aan het gerecht. Gegrilde kip met een chilisaus-marinade is een favoriet bij veel barbecueliefhebbers, maar ook zalmfilets krijgen een heerlijke twist met wat chilisaus.
4. In wokgerechten
Chilisaus is perfect voor roerbak- en wokgerechten. Voeg het aan het einde van de kooktijd toe, zodat de smaken goed intrekken zonder dat de saus verbrandt. Wokgerechten met kip, groenten en noedels krijgen een pittige en smaakvolle twist door chilisaus toe te voegen, vooral wanneer je de saus combineert met andere ingrediënten zoals oestersaus, sojasaus, en een beetje sesamolie. Ook in vegetarische wokgerechten met bijvoorbeeld tofu en veel verse groenten werkt chilisaus uitstekend.
5. Als dip
Chilisaus is ook ideaal als dip. Je kunt het puur serveren als dip voor loempia’s, dumplings of gefrituurde snacks, maar het is ook lekker om te mengen met andere ingrediënten. Een simpele optie is het mixen van chilisaus met wat mayonaise of yoghurt voor een romige, pittige dip. Dit is vooral lekker bij frietjes, groentechips, of groentecrudités zoals wortel, komkommer en paprika.
6. In salades
Een verrassend gebruik van chilisaus is in salades. Meng een beetje chilisaus door je favoriete dressing voor een pittige twist. Dit werkt vooral goed bij Aziatische salades, zoals een Thaise papajasalade of een noedelsalade met groenten en kip. Je kunt ook een paar druppels chilisaus mengen met limoen, vissaus, en een snufje suiker voor een frisse en pittige dressing die perfect past bij een salade met bijvoorbeeld garnalen of mango.
7. In taco’s en burrito’s
Chilisaus is bijna onmisbaar in de Mexicaanse keuken. Het geeft een extra smaaklaag aan gerechten zoals taco’s, burrito’s en quesadilla’s. Voeg chilisaus toe aan je taco’s met vlees of bonen voor een pittige kick, of sprenkel wat over een burrito vol rijst, bonen, en gegrilde groenten.
8. Bij gegrilde groenten
Chilisaus werkt niet alleen goed bij vlees en vis, maar ook bij gegrilde groenten. Denk aan gegrilde aubergine, courgette, of paprika. Je kunt de saus aan het einde van het grillen over de groenten sprenkelen of gebruik het als een dip aan tafel. Vooral zoete en pittige chilisausen combineren goed met het rokerige karakter van gegrilde groenten.
Zoals je ziet, kun je chilisaus bijna overal in de keuken gebruiken. Het zorgt niet alleen voor extra pit, maar voegt ook écht smaak toe aan gerechten die anders misschien wat vlak zouden zijn.
Chilisaus maken is makkelijker dan je denkt en je kunt het precies zo pittig maken als je zelf wilt. Hier een simpel recept:
Ingrediënten:
Bereiding:
Om zo lang mogelijk van je chilisaus te genieten, hier wat bewaartips. Dit geldt voor zowel zelfgemaakte chilisaus als gekochte chilisaus:
Houd daarnaast altijd goed rekening met de houdbaarheidsdatum op de fles of de pot.
Pure chilisaus heeft over het algemeen een lage calorie-inhoud, wat het op dat gebied een goede keuze maakt voor mensen die hun calorie-inname willen beperken. Een standaard portie chilisaus bevat weinig vet, hoewel dit behoorlijk afhankelijk is van het type saus. Sommige varianten – vooral zoetere chilisausen – bevatten aardig wat suiker wat het aantal calorieën verhoogt.
Wat betreft vitaminen en mineralen, is chilisaus rijk aan vitamine C en A, dankzij de chilipepers die erin zitten. Deze vitaminen zijn goed voor je immuunsysteem en ondersteunen een gezonde huid en ogen. Capsaïcine – het actieve bestanddeel in chilipepers – draagt daarnaast bij aan gezondheidsvoordelen zoals het stimuleren van de stofwisseling en het verbeteren van de bloedcirculatie.Â
Hoewel chilisaus in principe alles behalve slecht is, is het belangrijk om op te letten bij sauzen die veel toegevoegde suiker of zout bevatten.
Een veel gestelde vraag luidt: bestaat er ook chilisaus zonder suiker? Het antwoord is: ja. Deze sauzen zijn ideaal voor mensen die willen letten op hun suikerinname of een koolhydraatarm dieet volgen. Chilisaus zonder suiker behoudt dezelfde pittigheid en smaak, maar ‘verwijdert’ de extra calorieën die vaak gepaard gaan met veel toegevoegde suikers. Dit maakt het een gezondere keuze.
Je kunt ook zelf thuis suikervrije chilisaus maken door verse chilipepers, knoflook en azijn te gebruiken en de suiker weg te laten of te vervangen door een natuurlijke zoetstof.Â
Ben je enthousiast geworden over chilisaus en wil je deze smaakmaker inkopen voor jouw horecabedrijf? Bij Mooijer vind je een breed assortiment aan chilisausen, van mild tot extra pittig en van klassiek tot uniek. Registreer je direct om meer informatie over de prijs en afname te ontvangen. Met meer dan 100 jaar ervaring in de branche, zijn we een van de best beoordeelde groothandels voor restaurants in Nederland.