Wilt u advies of telefonisch bestellen? U kunt ons bereiken op +31 (0)299-399 999

De bekendste dumpling Ha Kau

Dumplings of Dim Sum-producten zijn in Azië al eeuwenlang enorm populair. Ook in Europa neemt de populariteit van bekende Dim Sum steeds meer toe. De meest bekende Dim Sum-producten zijn Ha Kau, Gyoza of dumplings gevuld met varkensvlees of kip. We vertelden al eens eerder over de verschillende Dim-Sum producten bij Mooijer Volendam: Wat is Dim Sum en welke producten zijn het meest populair

Als inkoper wilt u natuurlijk nooit de boot missen en altijd op de hoogte blijven van de meest recente hypes. Als groothandel voor al uw vis- en diepvriesproducten, weet Mooijer-Volendam als geen ander welk producten absoluut niet mogen ontbreken in uw assortiment of op uw menukaart. 

Vandaag wijden we een speciaal artikel aan de populairste Dim Sum: Ha Kau. Hoe deze dumpling het liefst wordt gezien en gegeten, de eeuwenlange traditie van Ha Kau; alle ins en out over Ha Kau komen aan bod. 

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken: 

  • Korte introductie over Ha Kau
  • De geschiedenis van Ha Kau
  • Ha Kau: alleen voor de echte chef
  • De bereiding van Ha Kau
  • Ha Kau kopen bij visgroothandel Mooijer-Volendam

Korte introductie over Ha Kau

Maak kennis met Ha Kau. Ha Kau (uitgesproken als Ha Kaauw) is een stukje deeg gevuld met garnaal. De naam zegt het eigenlijk al: ‘ha’ betekent in het Chinees namelijk garnaal en ‘kau’ staat voor dumpling. Deze garnalendumpling wordt klaargemaakt als gestoomd hapje en heeft een heel dun, doorzichtig en ietwat kleverig deeg.

Ha Kau is een bekende Dim Sum en misschien zelfs wel een van de populairste. De Aziatische Dim Sum is te vergelijken met de Spaanse tapas: een verzamelnaam voor heerlijke kleine gerechtjes, fingerfood. De dumpling Ha Kau is in iedere Aziatische groothandel of Aziatisch restaurant verkrijgbaar. Ha Kau wordt altijd gestoomd geserveerd, vaak in een traditioneel bamboe stoommandje

Ha Kau geserveerd in een traditioneel bamboe stoommandje.
Ha Kau geserveerd in een traditioneel bamboe stoommandje.

De Ha Kau van Mooijer-Volendam is net als de traditionele Ha Kau een klein deegzakje met garnaalvulling dat eruitziet als een schelp of klein portemonneetje. Bij Mooijer-Volendam hebben we echter diverse soorten Ha Kau: de standaard Royal Ha Kau met garnalen, de Ha Kau in drie kleuren of de vegetarische Ha Kau

Ha Kau  Mooijer-Volendam
Ha Kau Mooijer-Volendam

De geschiedenis van Ha Kau

De eerste garnalendumplings verschenen in de buitenwijken van Guangzhou, Zuid-China. Een eigenaar van een klein theehuis besloot garnalen van de plaatselijke vissers te kopen en verwerkte deze tot Ha Kau; die serveerde hij vervolgens aan de vermoeide reizigers naast hun kopje thee. Ook de plaatselijke bevolking was er gek op, en niet veel later werden deze Ha Kau-dumplings standaard in theehuizen geserveerd. Het was het begin van het grote Dim Sum-concept, waarop vele variaties zouden volgen. 

Tegenwoordig is de traditionele Ha Kau verkrijgbaar in allerlei soorten: met varkensvlees, enkel groenten, champignons of kip. Het kleine hapje heeft zich ontwikkeld tot een kleine delicatesse, mede door zijn unieke presentatie en smaak. En dat niet alleen. Er wordt namelijk gezegd dat Ha Kau hét gerecht is waarop de vaardigheid van een Dim Sum-chef wordt beoordeeld.

Ha Kau: alleen voor de echte chef

En dat werkt als volgt. Hoewel Ha Kau een simpel klein hapje lijkt met weinig ingrediënten, zijn er heel wat skills in de keuken voor nodig om een échte goede Ha Kau te maken.

Wat vooral belangrijk is bij Ha Kau is dat het meelballetje niet te melig wordt. Het meel mag dus niet te dik zijn. Het witte deeg dient dun, elastisch en doorschijnend te zijn, maar ook weer niet zó dun dat het uit elkaar valt. Ha Kau is namelijk gemaakt om met stokjes te eten. Traditioneel moet het deegvelletje van Ha Kau minstens zeven en bij voorkeur tien of meer plooien hebben. 

Ha Kau-dumplings
Ha Kau-dumplings

En dan de vulling. De garnalen moeten heel fijngehakt zijn, maar niet té; ze mogen dus ook absoluut niet gemalen worden. Daarnaast moeten de garnalen goed gekookt zijn, maar niet te gaar. De Ha Kau-dumplings mogen ook niet aan elkaar blijven kleven of aan het bakje of mandje waarin ze geserveerd worden. De hoeveelheid vis moet royaal zijn, maar niet zoveel dat het niet in één hap gegeten kan worden. Een hoop voorwaarden voor zo’n klein hapje dus! 

Gelukkig hoeft u dankzij het uitgebreide Ha Kau-assortiment van Mooijer-Volendam niet zelf aan de slag als u graag Ha Kau wilt eten. Wilt u het toch proberen? Gebruik dan onze meel voor Ha Kau. Hiermee heeft u samen met onze verse garnalen de beste basis om zelf Ha Kau te maken.

De bereiding van Ha Kau

Ha Kau is dus niet zo’n simpel hapje als het lijkt, en alleen de echte meesterchefs kunnen op artistieke wijze zeven tot dertien plooien in de wikkel vouwen. Gaat u de uitdaging toch aan? Wij helpen u graag op weg. De techniek van het maken van de plooien in de dumplings zal wat oefening nodig hebben, maar gelukkig heeft de presentatie van de Ha Kau-dumpling geen invloed op de smaak.

De hoofdingrediënten van Ha Kau zijn garnalen, varkensvet en bamboescheuten, met als moderne variant alleen verse hele garnalen, aangezien deze smaakvoller en knapperiger zijn. De stukjes garnaal worden na even kort koken heel fijngesneden en kunnen op smaak gebracht worden met geraspte gember, sojasaus, oestersaus, sesamolie, suiker en Chinese rijstwijn. 

Er bestaat geen consensus over de formule van de wikkel. De meeste recepten bevatten tarwe, maïs, tapiocazetmeel en olie. Wanneer u onze meel voor Ha Kau gebruikt en de aanbevolen hoeveelheid (heet!) water, zit u altijd goed. Zorg dat het deeg niet te nat wordt en gemakkelijk uit te rollen is. Voeg een kleine hoeveelheid olie (plantaardige olie of varkensvet) toe aan het deeg om het zachter en rekbaarder te maken. Verdeel het deeg na het kneden in kleinere balletjes en druk ze vervolgens plat tot een soort pannenkoekje. Deze vult u met de kleine beetjes garnalengehakt. 

De techniek van het vouwen van Ha Kau is lastig uit te leggen; ieder heeft z’n eigen manier en zoals bij alles, oefening baart kunst. In onderstaande video wordt de kunst van Ha Kau heel snel duidelijk.

Hau Kau

Het internet staat in ieder geval vol van Hau Kau-recepten en de vele variaties op dit kleine, populaire Chinese garnalenpasteitje. En wilt u een keer variëren? Probeer dan bijvoorbeeld eens de Ha Kau-soep, een kruidige soep gevuld met de dumplings. Maar u kunt natuurlijk altijd kiezen voor de handige – en ook super lekkere! – kant-en-klare Ha Kau van Mooijer-Volendam.

Ha Kau kopen bij visgroothandel Mooijer-Volendam

Bent u enthousiast geraakt en benieuwd naar het volledige Ha Kau-assortiment van Mooijer-Volendam? Bij Mooijer-Volendam hebben we een divers aanbod Ha Kau-producten: van de standaard Royal Ha Kau met garnalen, de Ha Kau in drie kleuren tot de vegetarische Ha Kau, maar bijvoorbeeld ook meel om zelf Ha Kau te maken

Ha Kau-producten bij Mooijer Volendam

Mooijer-Volendam stelt als Aziatische groothandel hoge eisen aan haar kwaliteit. Onze klanten kunnen vertrouwen op AAA-productkwaliteit, iets wat klanten ook van ons verlangen.

Hierdoor weten steeds meer Aziatische toko’s ons te vinden, maar wij dienen ook als horecagroothandel of als groothandel voor viswinkels, speciaalzaken en grote retailers.

Copyright © 2024 Mooijer-Volendam

Winkelwagen

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.