De snoekbaars is een populaire sportvis die commercieel vooral bekendstaat om zijn uitstekende smaak. Het is een roofvis die voorkomt in zoet water in zowel Europa als Azië. De snoekbaars is goed herkenbaar aan zijn langgerekte lichaam en brede kop met een grote bek vol scherpe tanden. Past de snoekbaars in het rijtje zeebaars, roodbaars en victoriabaars of spreken we hier over een totaal andere vissoort?
Als inkoper bent u op zoek naar verse snoekbaars van topkwaliteit en net als wij, wilt ook u alleen het beste voor uw klanten. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op de kenmerken, het leefgebied en de (duurzame) visserij van de snoekbaars. Zodat u als inkoper weet wat u voor kwaliteit binnenhaalt en waar de vis vandaan komt.
Onderwerpen die in dit artikel onder andere aan bod komen:
De snoekbaars (Sander lucioperca), ook wel ‘zander’ genoemd, is een veelvoorkomende zoetwatervis uit de familie van de echte baarzen (Percidae). Andere bijnamen van de snoekbaars zijn ‘zandbaars’ en ‘glasoog.’ Laatstgenoemde bijnaam heeft de snoekbaars te danken aan zijn grote, troebelachtige ogen. Deze ogen hebben net als bij katten een reflecterend netvlies – als de snoekbaars ‘s nachts jaagt, lijken dit net twee glazen ballen.
Snoekbaars komt voornamelijk voor in rivieren, meren en kanalen in Europa en Azië. Vanuit de rivier de Donau zwemt de snoekbaars naar Nederland. In Nederland zijn er verschillende populaire visgebieden waar snoekbaars wordt gevangen, zoals het IJsselmeer en het Markermeer. Snoekbaars is een gewilde vis voor sportvissers maar wordt in Nederland ook zeker commercieel gevangen voor consumptie.
Naast de excentrieke glazige ogen hebben snoekbaarzen nog een aantal andere bijzondere kenmerken. Wilde snoekbaars is vooral goed te herkennen aan zijn groenige kleur. De kleur van de huid wordt bepaald door de bodem van het water waarin de snoekbaars zwemt – hierdoor is een gekweekte snoekbaars veel lichter van kleur.
Snoekbaars is een beruchte roofvis. Dit is onder andere goed te zien aan de brede bek met scherpe, kleine tanden. Hiermee kunnen ze hun prooi snel en effectief grijpen en vasthouden. Het gebit bestaat uit twee rijen scherpe tanden in de boven- en onderkaak en een extra rij aan de achterkant van de keel. De snoekbaars jaagt voornamelijk op andere vissen zoals voorn, brasem en blei. Het dieet van de snoekbaars kan echter variëren afhankelijk van de grootte en leeftijd van de vis en de beschikbaarheid van prooien in hun leefomgeving.
De snoekbaars is een gestroomlijnde vis met een langwerpig, torpedo-achtig lichaam. Een gemiddelde snoekbaars is ongeveer 50 centimeter lang, maar wilde snoekbaarzen kunnen ruim één meter lang worden en wel 20 kilo wegen. De snoekbaars houdt van diepe wateren met veel onderwaterbegroeiing en een zanderige of modderige bodem. Ze zijn te vinden in zowel stilstaand als stromend water en kunnen zich aanpassen aan verschillende watercondities. Snoekbaarzen geven tevens de voorkeur aan water met veel vegetatie, waar ze kunnen schuilen en jagen op hun prooi.
Snoekbaars wordt zowel wild gevangen als gekweekt. Wilde snoekbaars is een seizoensgebonden product dat voornamelijk verkrijgbaar is in de wintermaanden. Van oktober tot maart blijven de vissen voornamelijk in ondiepere wateren om te paaien en te jagen. Wilde snoekbaars heeft over het algemeen een iets stevigere textuur en een meer uitgesproken smaak dan gekweekte snoekbaars.
Gekweekte snoekbaars wordt geproduceerd in aquacultuurfaciliteiten, waar de vis wordt opgekweekt in gecontroleerde omstandigheden. Gekweekte snoekbaars is het hele jaar door verkrijgbaar en heeft over het algemeen een zachtere textuur en mildere smaak dan wilde snoekbaars. Gekweekte snoekbaars wordt op verschillende plaatsen ter wereld geproduceerd, waaronder in Nederland, Duitsland, Polen, Denemarken en Frankrijk.
In Nederland is gekweekte snoekbaars steeds populairder geworden voor consumptie, omdat het een duurzaam gekweekte vis is die het hele jaar door beschikbaar is. De duurzaamste snoekbaars op de Nederlandse markt is op dit moment de gekweekte variant uit onze eigen recirculatiesystemen. In onze speciale kwekerijen wordt de snoekbaars opgekweekt in grote tanks met gecontroleerde waterkwaliteit en temperatuur.
Gekweekte snoekbaars heeft over het algemeen een hoger vetgehalte en minder graten dan wilde snoekbaars; dit maakt de gekweekte variant extra populair voor culinaire toepassingen. Wanneer u gekweekte snoekbaars inkoopt, zorg er dan voor dat de snoekbaars afkomstig is van een verantwoorde en duurzame kwekerij.
De gekweekte Nederlandse snoekbaars scoort groen op de VISwijzer. De VISwijzer beoordeelt vissen en schaal- en schelpdieren – die in Nederland te koop zijn – op duurzaamheid. Wildgevangen snoekbaars wordt op de VISwijzer als ‘tweede keus’ aangegeven, omdat de vis overgevoelig is voor overbevissing.
Door meer te weten te komen over de leefgebieden, het dieet en de visserijpraktijken van snoekbaarzen, kunnen we deze prachtige vissoort beter begrijpen en beschermen voor toekomstige generaties. Bij Mooijer-Volendam zijn we trots op onze jarenlange ervaring in het inkopen van duurzame verse vissoorten van AAA-kwaliteit, zoals de snoekbaars. Wij blijven ons inzetten voor duurzame visserijpraktijken en het behoud van het milieu.
Snoekbaarzen zijn niet alleen populair bij sportvissers, maar ook bij koks. Het vlees van de snoekbaars is namelijk zeer smakelijk en wordt hierom regelmatig in restaurants geserveerd. Snoekbaars is een van de lekkerste zoetwatervissen die er is en staat bekend om zijn delicate smaak en witte vlees. De vis heeft een stevige en sappige textuur. Het is tevens een gezonde vis die rijk is aan eiwitten en omega-3 vetzuren.
Er zijn verschillende manieren om snoekbaars te bereiden, zoals bakken, grillen, stomen, pocheren en roken. In de regio van Volendam is het traditioneel om snoekbaars te bakken in een mix van boter en olie. Dit zorgt voor een knapperige korst en een zachte binnenkant. Snoekbaars kan geserveerd worden met verschillende sauzen en bijgerechten, zoals aardappelen, groenten en salades.
Net als bij zeebaars passen kruiden als tijm, rozemarijn en peterselie perfect bij snoekbaars. Gecombineerd met een beetje olijfolie, knoflook en citroensap is het echt smullen geblazen!
Vijf interessante feitjes over de snoekbaars
Dat de snoekbaars een populaire en veelzijdige vis is, is wel gebleken. De zoetwatervis staat bekend om zijn vechtlust tijdens het vissen, en heeft een milde, delicate smaak als consumptievis. De snoekbaars heeft daarnaast een fascinerend uiterlijk. Wij hebben nog vijf interessante feitjes over de snoekbaars voor u op een rijtje gezet:
Bent u op zoek naar wilde of gekweekte snoekbaars van goede kwaliteit? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Mooijer-Volendam stelt als groothandel hoge eisen aan haar kwaliteit, zo ook met al onze verse visproducten. Onze vaste visleveranciers leveren meerdere keren per week verse en ingevroren snoekbaars van AAA-productkwaliteit bij onze klanten. Onze klanten kunnen vertrouwen op deze kwaliteit; iets wat klanten ook van ons verlangen.
Hierom weten steeds meer klanten ons te vinden als horecagroothandel of als groothandel voor viswinkels, toko’s, speciaalzaken en grote retailers.
Benieuwd naar ons volledige snoekbaars-assortiment?