Wilt u advies of telefonisch bestellen? U kunt ons bereiken op +31 (0)299-399 999

Een vis in opkomst: de rode mul

Rode mul: waar komt deze bijzondere vis vandaan? De rode mul heeft een prachtig onderscheidend uiterlijk en heeft zelfs iets weg van een tropisch visje. Echter, niets is minder waar. De laatste jaren wordt de rode mul zelfs met grote regelmaat gevangen in onze ‘eigen’ Noordzee. 

Waar komt dit bijzondere rode visje oorspronkelijk vandaan en waar wordt de rode mul voornamelijk voor gebruikt? Rode mul is vandaag de dag voornamelijk verkrijgbaar bij de detaillist en ook in horecagelegenheden zie je het visje steeds vaker verschijnen. Als inkoper is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste vistrends, zodat u uw klanten te allen tijde van de lekkerste en populairste visproducten kunt voorzien. 

Wij helpen u hierbij! Vandaag nemen we u mee in het verhaal van de rode mul en vertellen wij u alles wat u als inkoper over dit bijzondere visje moet weten. Bent u op zoek naar AAA-kwaliteit mul? Neem gerust eens een kijkje op onze website voor al onze verschillende mulproducten en lees verder om meer te weten te komen over de diverse soorten mul

Onderwerpen die in dit artikel over mul onder andere aan bod komen zijn: 

  • Korte introductie over mul 
  • De anatomie van de rode mul
  • Verschillende vangstmethodes mul 
  • Rode mul in de keuken
  • Mul kopen bij visgroothandel Mooijer-Volendam

Korte introductie over mul

In Nederland is de rode mul nog een relatief onbekend visje, die zachtjes aan in opkomst is. Dit komt onder andere doordat de rode mul steeds meer voorkomt in de Noordzee. Oorspronkelijk komt de rode mul vooral voor in de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. 

De rode mul is een baarsachtige vis uit de familie van de zeebarbelen. ‘Zeebarbeel’ is tevens een van de vele bijnamen van de vis. Andere bijnamen van de rode mul zijn onder andere koning van de poon, koning van de haring, keuninkje, zeekoning, barbeel (ook de naam van een zoetwatervis), gestreepte zeebarbeel en barbereintje. Waarom deze vis zoveel bijnamen is toebedeeld, is onbekend, maar heeft wellicht te maken met zijn bijzondere verschijning. 

De rode mul is een baarsachtige vis
De rode mul is een baarsachtige vis.

De anatomie van de rode mul 

De rode mul is een kleine vis met een relatief grote kop. De rug en flanken zijn roze- en roodachtig met geeloranje strepen. Als de vis dood is, veranderen deze roze en rode kleuren in oranje. De ogen van de rode mul zitten vrij hoog in de kop. 

Naast de opvallende kleuren zijn andere opmerkelijke kenmerken van de rode mul de stekels op de rugvin en de twee baarddraden op de kin. De onderste vin van de rode mul wordt gebruikt om zich voort te bewegen over de bodem van de zee. De rode mul eet voornamelijk bodemorganismen zoals garnalen, wormen en andere kleine visjes die op de bodem leven. De twee baarddraden dienen als langwerpige tastorganen die de rode mul helpen bij zijn zoektocht naar eten.

Een mul kan maximaal 40 centimeter lang worden, maar dat zijn de uitzonderingen. De meeste mullen die gebruikt worden voor consumptie zijn gemiddeld 25 centimeter. De vis laat zich makkelijk fileren, maar kan ook heel goed in zijn geheel klaargemaakt worden. Rode mul heeft een sterke, maar toch delicate smaak. Mulfilet kan perfect gebakken worden op de huid, nadat deze ontschubt is. De vis is echter ook heerlijk om te grillen of in de oven te bereiden. Net als zeebaars en dorade is mul een matig vettige vis die veel wordt gebruikt voor op de barbecue.

Rode mul is een vissoort die alleen voortkomt uit wildvangst
Rode mul is een vissoort die alleen voortkomt uit wildvangst.

Verschillende vangstmethodes mul

Rode mul is een vissoort die alleen voortkomt uit wildvangst en waar dus geen aquacultuur van is. De baarsachtige vissen leven voornamelijk op de zeebodem, op een diepte van maximaal 100 meter. 

Zoals eerder al even kort aangegeven, komt rode mul vooral voor in de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Maar ook in de Noordzee is de laatste jaren steeds meer mul te vinden. Bij warmer weer wordt de rode mul voornamelijk gevangen in de zuidelijke Noordzee. Als het kouder wordt, trekt de vis verder naar dieper water, met name naar gebieden met grintbodems. Omdat vissers de rode mul simpelweg blijven volgen, is de vis het hele jaar door verkrijgbaar. De IUCN-status van de rode mul is niet-bedreigd.

Boomkorvisserij vs. twinrigvisserij

Voor de vangst van rode mul wordt onder andere gebruikgemaakt van boomkorvisserij, twinrigvisserij en de fly-shoot-methode. Boomkorvisserij is steeds minder geliefd, omdat er bij deze methode sprake is van bodemberoering. De twinrigvisserijmethode is sterk in opkomst als alternatief; bij deze methode wordt de bodem minder beroerd en kan er met een relatief kleine kotter een groot oppervlak bevist worden. 

Bij twinrigvisserij trekt de kotter twee kuilnetten voort die horizontaal aan elkaar verbonden zijn. Het middelpunt van deze twee netten is verzwaard en glijdt over de bodem. Niet alleen de bodemberoering en brandstofverbruik is bij deze techniek aanzienlijk minder, maar ook de bijvangst. De twinrigvisserijmethode wordt voornamelijk gebruikt voor de vangst van kabeljauw en wijting, maar in de zomermaanden ook voor schol, schar en mul.

Twinrigvisserij en de fly-shoot-methode.
Twinrigvisserij en de fly-shoot-methode.

Fly-shoot-methode

En dan is er dus nog de innovatieve fly-shoot-methode; een van de meest recente, duurzaamste vistechnieken die steeds populairder wordt en dus ook in Nederland in opkomst is. Bij de fly-shoot-methode wordt een lijn – ook wel zegentouw – weggeschoten vanaf het schip. Aan de lijn is een zware boei bevestigd. Het schip vaart met een omtrekkende beweging weg van de boei en weer terug, terwijl het net openslaat in water. Als het schip terug is bij de boei, wordt het net door middel van grote hydraulische haspels binnengehaald. 

Wat belangrijk is bij de fly-shoot-methode is dat het net naar het schip wordt toegehaald en dus niet wordt meegesleept. Hierdoor komen vissen levend aan boord, zonder beschadigingen en met de slijmlaag nog intact. De fly-shoot-methode is ecologisch verantwoord en MSC-goedgekeurd. 

Naast rode mul wordt de fly-shoot-methode ook gebruikt voor de vangst van rode poon, makreel, zeebaars, inktvis, schol en schar. 

In Nederland is de vraag naar rode mul nog niet heel groot, maar deze neemt wel toe. Mensen zijn steeds vernieuwender, staan open voor andere vissoorten en zijn zoekend naar nieuwe inspiratie voor in de keuken. Daar leent de rode mul zich perfect voor. Voorlopig wordt de rode mul echter nog voornamelijk gevangen voor de export naar Frankrijk, Spanje, Portugal en Turkije. De rode mul is niet alleen een belangrijk visje voor de beroepsvisserij, maar is ook in de sportvisserij zeer geliefd.

Rode mul inkopen? Ontdek de verschillende soorten mul van Mooijer-Volendam, allemaal van AAA-kwaliteit. Zo is er de populairste en meest verkochte hele rode Noordzee-mul (Mullus surmuletus), maar ook de gewilde mulfilet (Parupeneus heptacanthus), kant en klaar gefileerd en ingevroren per zak van 1 kilogram. Naast rode mul levert Mooijer-Volendam ook de gekweekte, populaire grijze mul (Mugil cephalus), die zijn oorsprong vindt in China.

Rode mul in de keuken 

De toename van de populariteit van de rode mul in de keuken heeft niet alleen te maken met de geweldige authentieke verschijning van de rode mul, maar ook zeker met de handzaamheid en unieke smaak. 

Rode mul is een heerlijk visje dat op vele manieren klaar te maken is. Vooral de Mediterrane bereidingswijze met ingrediënten als olijfolie, oregano, knoflook, citroen en Provençaalse kruiden passen goed bij rode mul. De stevige en matig vette vis is heerlijk klaar te maken op de barbecue als hele vis, maar ook in de oven. Mulfilet is aan de andere kant uitermate geschikt om te bakken. 

Rode mul heeft een delicate smaak. Vooral de lever is zeer smaakvol; deze laat men dan ook vaak zitten. Bent u ook toe aan wat nieuwe inspiratie voor in de keuken en op zoek naar lekkere gerechten met rode mul? Neem dan eens een kijkje bij dit heerlijke recept van hele rode mul uit de oven of deze noedelsalade met gebakken mulfilet. Eet smakelijk!

Mul kopen bij visgroothandel Mooijer-Volendam

Bent u als inkoper enthousiast geraakt over rode mul en op zoek rode mul van hoge kwaliteit? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Mooijer-Volendam is een sterke en flexibele leverancier voor zowel horeca, vishandels, de gespecialiseerde kleinhandel, toko’s als retailers. Ook op het gebied van rode mul stelt Mooijer-Volendam als visgroothandel hoge eisen aan haar kwaliteit. Onze vaste visleveranciers leveren meerdere keren per week verse rode mul van AAA-productkwaliteit bij onze klanten.

Hierom weten steeds meer klanten ons te vinden als horecagroothandel of als groothandel voor viswinkels, toko’s, speciaalzaken en grote retailers.

Benieuwd naar onze mulproducten?

Benieuwd naar het volledige mul-assortiment van Mooijer-Volendam? Bij Mooijer-Volendam hebben we een mooi aanbod van verschillende mulproducten voorzien van het MSC-keurmerk. 

Copyright © 2024 Mooijer-Volendam

Winkelwagen

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.