Zwaardvis: een bijzondere vis met een bijzonder uiterlijk. Wanneer je een zwaardvis in z’n geheel ziet, is het niet heel verrassend hoe deze vis aan z’n naam gekomen is. Deze spectaculaire vis heeft namelijk een extreem lange bovenkaak in de vorm van een zwaard. Dit bijzondere uiterlijk maakt de vis uiterst populair bij beroeps- en sportvissers.
Maar ook gastronomisch gezien is zwaardvis heel populair. Dit komt dan weer niet door de uiterlijke kenmerken, maar voornamelijk door de smaak en textuur van de vis. In dit artikel worden al uw vragen over de zwaardvis behandeld, kunt u direct zwaardvis kopen en delen we onze favoriete zwaardvisrecepten.
Bent u als inkoper op zoek naar verse zwaardvis en wilt u verzekerd zijn van een hoogwaardige kwaliteit? In dit artikel vertellen wij u alle ins en outs over zwaardvis en waar u qua kwaliteit op moet letten bij het bestellen van dit populaire product.
De zwaardvis is een straalvinnige vis uit de familie van de zwaardvissen (Xiphiidae) en behoort daarmee tot de orde van de baarsachtigen. Er is maar één andere vis die enigszins vergelijkbare uiterlijke kenmerken heeft als de zwaardvis, namelijk de zaagvis. Beide vissen hebben een extreem lange bovenkaak maar zijn verder niet verwant. De lange bovenkaak van de zwaardvis is maar liefst één derde van zijn totale lichaamslengte.
Een zwaardvis kan wel 4,5 meter lang worden en een gewicht van bijna 600 kilogram bereiken. De roofvis heeft een grijsblauwe rug en een witte buik. De zwaardvis is een van de snelste vissen van de zee. De snelle vis rooft dan ook vaak op voedsel in de open zee, maar ook op de bodem van de zee. Zwaardvissen komen voornamelijk voor in de Atlantische Oceaan, de Indische Oceaan, de Grote Oceaan en delen van de Middellandse Zee.
Het dieet van de zwaardvis bestaat uit andere levende vissen, zoals barracuda’s, goudmakreel en tonijn. Maar ook kleine visjes als haring, ansjovis, sardine en makreel volstaan. Zwaardvissen gebruiken hun ‘zwaard’ niet om op hun prooi te jagen. De enige functie van de lange bovenkaak is het verkleinen van de hydrodynamische weerstand.
Hoewel de zwaardvis wereldwijd voorkomt, is zeker niet alle zwaardvis verantwoord. De IUCN-status van zwaardvissen is gevoelig. Bij Mooijer-Volendam halen we onze zwaardvis uit Sri Lanka, oftewel de Indische Oceaan. Zowel in de Indische Oceaan als in de noordwest-Atlantische Oceaan is het zwaardvisbestand gezond. In de Middellandse Zee bijvoorbeeld staat het zwaardvisbestand er een stuk slechter voor. Op veel plaatsen worden veel te kleine zwaardvissen te koop aangeboden die vaak nog niet eens volwassen zijn. Omdat zwaardvissen pas vrij laat geslachtsrijp worden, zijn de vissen zeer gevoelig voor deze visserijdruk.
Het is dan ook uitermate belangrijk dat het bestand goed beheerd wordt en er een strenge controle is op de data van zwaardvissen. Zo zijn regels als een minimum aanlandingsmaat vooral bij zwaardvissen cruciaal. Voor zwaardvis uit de Azoren bijvoorbeeld (Atlantische Oceaan) geldt een minimumgewicht van 25 kilogram en een minimumlengte van 125 centimeter. Daarnaast wordt er gewerkt met een quota.
Helaas werken illegale visserij, bijvangsten en een gebrek aan data het beheerplan tegen. Ook wordt er in de sportvisserij nog te veel gevist op zwaardvissen. Zwaardvis is onder de hobbyvissers zeer gewild vanwege de enorme snelheid en agressie. Vissen die weer teruggegooid worden overleven dit vaak niet.
Let er daarom als inkoper altijd goed op waar u uw zwaardvis vandaan haalt. Bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, houden te allen tijde rekening met de afkomst van de vis. Bij Mooijer-Volendam rijden we dagelijks zelf naar de visafslag om de vers binnengekomen vangst te bestuderen. Alleen als onze ervaren inkoper van mening is dat de visvangst voldoet aan de kwaliteitseisen die wij hanteren, wordt de verse zwaardvis ingekocht en aangeboden aan onze klanten. Mocht u hier nog vragen over hebben, mag u altijd contact met ons opnemen.
Niet alleen het vangstgebied van de zwaardvis is belangrijk, maar ook de vangstmethode die gebruikt wordt. De gebruikte vangstmethode en de verwerking aan boord zijn beide cruciaal voor een hoogwaardige kwaliteit van de zwaardvis. Visserijmethoden worden continu gewijzigd en herzien om de bijvangsten tot een minimum te beperken. De handmatige visserij is hier een gevolg van: deze vistechniek is erg selectief en kent bijzonder weinig bijvangst waardoor het ecosysteem beschermd blijft.
In het oostelijke deel van de Indische Oceaan wordt zwaardvis voornamelijk wild gevangen met behulp van kieuwnetten. Deze techniek is ook bijzonder selectief omdat (te) kleine vissen zo weer naar buiten kunnen zwemmen door de mazen van het net. Door de netten uit te zetten op bepaalde locaties en dieptes worden alleen bepaalde vissoorten gevangen. De (ongewenste) bijvangst is hierdoor minimaal.
In de Atlantische Oceaan rondom de Azoren is de zwaardvis ook van hoogwaardige kwaliteit. Naast de strenge regels die er gelden voor de zwaardvisvisserij (quota en minimale aanlandingsmaat) is ook hier de vangstmethode heel belangrijk. We spreken in dit geval van de longline-methode, ook wel langelijnvisserij of beugvisserij genoemd.
Langelijnvisserij is een duurzame techniek waarbij lange dunne kabels worden gebruikt als hoofdlijn. Aan de hoofdlijn hangen wel honderden zijlijntjes voorzien van haakje en aasvis. Ook bij deze methode kan gericht gevist worden: door de lijnen alleen uit te zetten op open water, vrijzwevend, net onder het wateroppervlak of juist heel dicht op de zeebodem, wordt de focus enkel op bepaalde vissoorten gelegd. Door daarnaast met kleine bootjes niet langer dan 24 uur op zee te blijven, blijft de zwaardvis altijd van hoogwaardige kwaliteit.
Zwaardvis is het hele jaar door verkrijgbaar. In de zomermaanden planten zwaardvissen zich voort en is het dus beter om niet op zwaardvis te vissen. Dit maakt de beste consumptie voor zwaardvis de maanden september tot en met mei.
Zwaardvis is een van de weinige vissen die eigenlijk helemaal niet naar vis smaakt. Zelf vergelijken we de smaak van een goed stuk zwaardvisfilet altijd met de smaak van kalfsvlees: stevig van textuur en uitermate geschikt om zowel te grillen, roken of bakken.
Qua omvang en structuur lijkt zwaardvis ook op tonijn, waardoor de vis ook wel eens ‘witte tonijn’ genoemd wordt. Tonijn is echter fijner van smaak, waar zwaardvis een vrij stevige vis is. Wanneer vers geserveerd kan zwaardvis net als tonijn rauw gegeten worden. De visfilet moet dan wel zo dun mogelijk afgesneden worden.
Of u nu zwaardvis gaat bakken, grillen of als steak op de barbecue bereiden, veel expertise is hiervoor niet vereist. Met een beetje hulp van het internet – dat volstaat met heerlijke zwaardvis-recepten – heeft u binnen een handomdraai succesvol een stukje zwaardvis bereid. Het enige waar u dus op hoeft letten, is de afkomst van dit bijzondere stukje vis.
Benieuwd naar het volledige zwaardvisassortiment van Mooijer-Volendam? Bij Mooijer-Volendam hebben we verse zwaardvis verkrijgbaar als gefileerde stukken waar u eenvoudig zelf zwaardvisfilets van kunt snijden. Al onze verse zwaardvis is voorzien van het MSC-keurmerk.
Ontdek het volledige zwaardvis-assortiment van Mooijer-Volendam
Bent u op zoek naar zwaardvisproducten van goede kwaliteit? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Mooijer-Volendam stelt als groothandel hoge eisen aan haar kwaliteit, zo ook met al onze zwaardvisproducten. Onze klanten kunnen vertrouwen op AAA-productkwaliteit; iets wat klanten ook van ons verlangen.
Hierom weten steeds meer klanten ons te vinden als horecagroothandel of als groothandel voor viswinkels, toko’s, speciaalzaken en grote retailers.
Benieuwd naar al onze zwaardvisproducten?