Hollandse garnalen zijn een echte Nederlandse specialiteit, qua populariteit vergelijkbaar met andere traditionele Hollandse producten als de Hollandse Nieuwe en Zeeuwse mosselen. De Hollandse garnaal, een klein grijsbruine garnaaltje, wordt ook wel de grijze garnaal genoemd of Crangon Crangon. De garnalen kunnen maximaal acht centimeter lang worden en hebben een stevige structuur. De smaak is echter mals, zelfs wat zoetig en heerlijk romig.
Bent u als inkoper op zoek naar de lekkerste garnalen voor uw klanten, partners of werknemers? Wij vertellen u in dit artikel alles over de Hollandse garnaal en waar u qua kwaliteit op moet letten bij het bestellen van dit populaire product.
Onderwerpen die in dit artikel onder andere aan bod komen:
Als een van de populairste garnalensoorten in Nederland is de Hollandse garnaal vandaag de dag in iedere viswinkel en supermarkt te vinden. De garnaal is meestal ook al gepeld. De Hollandse garnalen die je in de winkel koopt, kunnen dus direct geconsumeerd worden.
Mensen die de Hollandse garnalen liever zelf willen pellen, kunnen ongepelde garnalen per pond bestellen bij de visboer. Van één pond ongepelde garnalen blijft ongeveer 150 gram garnalen over, precies genoeg voor een garnalencocktailtje voor twee personen. Ongepelde Hollandse garnalen zijn het hele jaar door te verkrijgen, maar de garnalen zijn in de nazomer tot ongeveer november het allerlekkerst. Dan zijn de garnalen op hun dikst.
In de meeste gevallen worden de Hollandse garnalen koud geconsumeerd, gewoon los, in een salade of op een broodje, lekker met cocktailsaus. De gekookte garnalen kunnen ook gebruikt worden als garnering over de (kreeften)saus en zijn heerlijk voor door de pasta.
De Hollandse garnaal onderscheidt zich van andere garnalen door de heerlijke malse en zacht zoetige smaak. De smaak van de buitenlandse ‘roze’ garnalen is een stuk minder uitgesproken. Ook qua kleur en grootte verschilt de Hollandse garnaal van de roze garnalen of cocktailgarnalen, die veel rozer zijn en iets groter en steviger, zoals ook de roze Jumbo garnalen.
Hollandse garnalen: de naam zegt het al, een echt Hollands product. Toch komen de Hollandse garnalen die langs de Noordzeekust worden gevangen niet zonder grote omweg rechtstreeks op onze borden terecht. Lees hier alles over de reis van de Hollandse garnaal na het moment van vangen.
Grijze garnalen leven niet alleen langs de hele Hollandse kust, maar verspreiden zich van België tot aan Denemarken. De lekkerste garnalen worden gevangen aan de Nederlandse kust – de Hollandse garnalen. Deze garnalen zijn wat vetter, lekkerder van smaak en leveren daarom ook meer geld op.
De Hollandse garnalen langs de Noordzeekust leven in een zanderige tot slibberige ondergrond, samen met oneindig veel krabbetjes en andere schaaldiertjes. Tijdens het vissen wordt vaak gekeken naar de troebelheid van het water: des te troebeler het water, des te meer kans op de vangst van Hollandse garnalen.
Om de garnalen uit de zanderige ondergrond te kunnen vangen, wordt gebruikt gemaakt van sleepnetten, ook wel garnalenkorren genoemd. Dit is een duurzame vangstmethode waarbij zo min mogelijk van het bodemleven in de zee verstoord wordt. Krabbetjes en andere visjes die worden bijgevangen, worden er op de boot met een speciale machine direct uitgezeefd en levend teruggegooid in zee.
Alleen de Hollandse garnalen blijven over. Deze worden na het zeven direct in een grote kookketel gegooid en zo gelijk aan boord gekookt. Door de garnalen zo vers te koken, blijven deze langer houdbaar. Vanuit de kookketel gaan ze vervolgens de spoelmolen in waar ze helemaal schoongespoeld worden.
Jarenlang was het de traditie dat de vrouwen en kinderen van de garnalenvissers thuis met de hand de garnalen pelden. Ook Volendam en garnalen pellen waren decennialang onlosmakelijk met elkaar verbonden. In iedere huiskamer op het Doolhof – het oudste deel van het centrum van Volendam, gelegen achter de beroemde dijk – lagen de stapels garnalen op tafel. In een bizar snel tempo, zonder te kijken, werden iedere dag geroutineerd kilo’s garnalen gepeld.
Door verscherpte hygiëne-eisen is het sinds 1990 verboden om thuis garnalen te pellen. Dit heeft er ook gelijk voor gezorgd dat het handmatig pellen van de Hollandse garnalen uit ons land is verdwenen: het pellen van de garnalen in gekoelde bedrijfsruimtes met toezicht op kwaliteit en hygiëne, met daarbij de hoge loonkosten, dreef de prijs dusdanig op dat men op zoek ging naar een alternatieve oplossing.
Deze werd gevonden in Marokko. Tot op de dag van vandaag worden onze Hollandse garnalen met gekoelde vrachtwagens naar Marokko gereden, waar ze in gekoelde en hygiënische werkomstandigheden volgens de strenge Nederlandse normen worden gepeld door Marokkaanse pelsters. Per jaar wordt er maar liefst negen miljoen kilo Hollandse garnalen naar Marokko en weer terug gereden.
Ondanks de vele innovaties van de afgelopen jaren is het nog steeds niet gelukt om de reeds ontwikkelde garnalenpelmachines dusdanig te optimaliseren dat de garnalen weer in eigen land gepeld kunnen worden. De machines zijn peperduur, de verwerkingscapaciteit is relatief laag, en de kleine Hollandse garnaal blijft met zijn ‘grootte’ van acht centimeter moeilijk machinaal te pellen.
Het ziet er dus naar uit dat de Hollandse garnaal voorlopig nog niet ontkomt aan zijn reis naar Marokko en weer terug.
Maar hoe wordt een Hollandse garnaal dan gepeld? Pak de kop van de garnaal in de ene hand en buig de staart naar boven met de andere hand. Druk vervolgens het lijfje iets in elkaar en trek de staart eraf. Druk daarna het kopje iets in en haal de garnaal eruit.
Vers gepelde garnalen zijn natuurlijk lekkerder dan wanneer je deze kant en klaar koopt. Echter, garnalen pellen is een zeer tijdrovend klusje en het kan even duren voordat je de handigheid te pakken hebt.
In Nederland zijn vandaag de dag ongeveer 200 garnalenvissers actief. Om te mogen vissen op garnalen is een garnalenvergunning vereist. Het aantal garnalenvergunningen is begrenst op het huidige aantal garnalenvissers. Dit is om te voorkomen dat de garnalen overbevist worden. Hierover zijn samen met de Duitse en Deense vissector afspraken gemaakt.
In 2017 leidde dit tot de MSC-certificering. Met de drie genoemde landen werd een akkoord bereikt en een beheerplan opgemaakt voor de garnalenvisserij. Dankzij dit plan kunnen de garnalen groter groeien en zullen er altijd genoeg garnalen zijn voor voortplanting. Wanneer geconstateerd wordt dat er te weinig garnalen worden gevangen, blijven de vissers collectief aan wal. Alles met een gezonde populatie van Hollandse garnalen als doel.
Benieuwd naar het volledige Hollandse garnalenassortiment van Mooijer-Volendam? Bij Mooijer-Volendam hebben we een divers aanbod van Hollandse garnalenproducten: verschillende merken en verpakkingen, allemaal voorzien van het MSC-keurmerk.
Ook is het mogelijk om diverse kant-en-klare garnalenproducten te kopen, zoals de Hollandse garnalenkroketten, verse garnalensalade, gepaneerde garnalen of garnalenballetjes.
Bent u op zoek naar garnalenproducten van goede kwaliteit? Dan bent u aan het juiste adres. Mooijer-Volendam stelt als groothandel hoge eisen aan haar kwaliteit, zo ook met al onze garnalenproducten. Onze klanten kunnen vertrouwen op AAA-productkwaliteit; iets wat klanten ook van ons verlangen.
Hierom weten steeds meer klanten ons te vinden als horeca groothandel of als groothandel voor viswinkels, toko’s, speciaalzaken en grote retailers.
Benieuwd naar al onze garnalenproducten?