Krab, een opvallend stukje vis dat je regelmatig tegenkomt. De meeste mensen kennen het wel. Het zit door de paella, door diverse pasta’s, sushi, en natuurlijk in de welbekende krabsalade. Maar over wat voor soort krab hebben we het dan? En welke verschillende soorten krab zijn er dan allemaal?
Door het grote scala aan krabsoorten en alle verschillende benamingen ervoor ziet men vaak door de bomen het bos niet meer. Krabvlees, krabchunks, krabflakes, krabsticks, surimi krab, witte krab, blauwe krab… wat is het verschil? Wij nemen u mee door de eindeloze zee van krabsoorten.
Direct krab kopen? Neem dan een kijkje in ons uitgebreide krab-assortiment, onderverdeeld in schaal- en schelpdieren en Fruits de mer.
Onderwerpen die in dit artikel aan bod komen:
Los van de kleine, zijwaarts lopende krabbetjes op het strand, kennen we krab vaak als de kleine wit-rode stukjes vis, kant-en-klaar door onze maaltijd of salade. Maar wat is krab precies en waar komt dit kreeftachtige dier vandaan?
Krabben behoren tot de schaaldieren of kreeftachtigen. Net als kreeftachtigen hebben krabben een gesegmenteerd lichaam; verdeeld in kleine eenheden. In tegenstelling tot de kreeft heeft de krab geen zichtbare staart, maar een staart die gekruld zit onder het lichaam.
Krabben zijn uniek in hun soort: hun ogen staan hoog op de uitstekende steeltjes, hun lichaam is breed in plaats van lang, en wat iedereen waarschijnlijk direct herkent aan de krab, is de unieke zijwaartse manier van lopen.
Krabben worden veelal wild gevangen en zijn duurzaam. Omdat krabben vaak tussen rotsen en stenen zitten, zijn ze lastig te vangen. Ze worden daarom gevangen door middel van korven, fuiken en vallen. Deze vangstmethode is duurzaam, omdat het bodemleven in zee hierbij verder niet gestoord wordt. Er is ook geen sprake van bijvangst, zoals dit met veel andere vissoorten wel het geval is.
Niet alle krab wordt wild gevangen. Een bekend voorbeeld hiervan is de Soft Shell Krab. Deze is gekweekt in een natuurlijke omgeving (aquacultuur).
Iedereen heeft wel eens een krabbetje zien lopen op het strand, maar de meeste krabben leven in zee. In Nederland en België kennen we 38 soorten krab; wereldwijd bestaan er maar liefst 8600 (!) verschillende soorten. De bekendste krabsoorten zijn de noordzeekrab, de strandkrab en de gewone zwemkrab.
Een bekend zwemkrabsoort is bijvoorbeeld de blauwe zwemkrab, waarvan de Chinese blauwe krab het meest populair is. Blauwe zwemkrab is echter ook uit andere delen van de wereld te krijgen – een ware delicatesse.
Schoongemaakt, in stukjes en gekookt – een heerlijke delicatesse van uitstekende kwaliteit, kant-en-klaar in de vriezer.
Bekijk de blauwe zwemkrab producten
Bent u op zoek naar Chinese blauwe krab in zijn geheel? Mooijer-Volendam verkoopt de Chinese blauwe krab als geheel in twee verschillende maten: 6/10 en 11/15.
Bekijk Chinese blauw krab producten
Niet alle krabsoorten leven in de zee. Zo is er bijvoorbeeld ook de rivierkrab: deze krab heeft zich aangepast en leeft in zoetwater en binnenwateren. Mooijer-Volendam verkoopt de rivierkrab als geheel, maar de rivierkrab is ook gemalen te verkrijgen.
Vanwege de niet-standaard vorm worden krabben niet gemeten in de lengte, maar in de breedte. De breedte van een krab is maximaal dertig centimeter: veel krabben zijn echter de helft kleiner dan dit. Omdat het meeste krabvlees uit het kopborststuk komt – bijna de gehele krab – levert één krabbetje niet heel veel krabvlees op.
Is de krab wat groter van formaat, valt er ook genoeg vlees uit de poten te halen. Krabpoten worden meestal in het geheel verkocht. U kunt echter ook het krabvlees specifiek uit de krabpoten kopen. Omdat dit vlees unieker is dan het krabvlees uit het kopborststuk, is het ook prijziger. Dit wordt Queen krabvlees genoemd.
Omdat krabben over het algemeen lastig zijn om te vangen, kan krabvlees behoorlijk aan de prijs zijn. Hierom is Surimi in Nederland heel populair. Surimi is een soort imitatiekrabvlees, waarin meestal ‘echt’ krabvlees verwerkt zit. Voor het grootste deel bestaat dit vlees echter uit Surimi en daarom wordt het als imitatiekrab beschouwd.
Surimi is een gemalen witvis met toevoeging van krab-aroma en kleurstoffen voor de rode kleur. Wordt voor een product het woord ‘krab’ gebruikt, zoals bij ‘krabsalade’ of ‘krabvlees’, móet er een bepaalde hoeveelheid echt krabvlees in verwerkt zitten. Is dit niet het geval, heet het product vaak anders, zoals surimivlees, surimichunks of surimisticks.
Zoals al eerder aangegeven, worden krabben gemeten in de breedte. Hoewel een krab een kreeftachtige is, is dit bij kreeften niet het geval. Bij een kreeft loopt de staart rechtdoor naar achteren. In tegenstelling tot een krab, beweegt een kreeft zich gewoon voorwaarts (of achterwaarts).
Kreeften zijn gemiddeld een stuk groter en zwaarder dan krabben, kunnen een halve meter lang worden en soms tot wel vier kilo wegen. In tegenstelling tot krab worden kreeften in Nederland vaak nog levend gekocht en verkocht, omdat het nog steeds gebruikelijk is deze levend te koken.
Bij Mooijer-Volendam hebben we een divers aanbod van ingevroren hele krabben en diverse kant-en-klare krabproducten. Deze kant-en-klare krabproducten zijn ideaal om te gebruiken voor het in een handomdraai klaarmaken van overheerlijke pasta’s, de beroemde Spaanse paella, diverse salades of viscocktailtjes.
Bent u op zoek naar krabproducten van goede kwaliteit? Dan bent u aan het juiste adres. Mooijer-Volendam stelt als groothandel hoge eisen aan haar kwaliteit, zo ook met al onze krabproducten. Onze klanten kunnen vertrouwen op AAA-productkwaliteit; iets wat klanten ook van ons verlangen.
Hierom weten steeds meer klanten ons te vinden als horecagroothandel of als groothandel voor viswinkels, toko’s, speciaalzaken en grote retailers.
Benieuwd naar al onze krabproducten?