Zeeduivel en zeewolf: twee vissen die hun naam beide te danken hebben aan hun opmerkelijke uiterlijk. Ze worden ook wel het lelijke eendje van de viswereld genoemd. En dit is niet geheel onterecht. Dat schijn echter vaak bedriegt, blijkt ook maar weer bij deze stelling: de zeeduivel en de zeewolf zijn beide namelijk werkelijk twee heerlijke visjes om te bereiden. Dus hoewel u ze waarschijnlijk liever niet op open water tegen zou willen komen; op uw bord zijn ze meer dan welkom.
Bent u als inkoper op zoek naar zeeduivel of zeewolf en weet u niet exact wat het verschil is tussen beide vissen? Wilt u graag weten waar u op moet letten bij het inkopen van zeeduivel en zeewolf?
In dit artikel leggen wij uit waarom zeeduivel en zeewolf zulke bijzondere vissen zijn, wat precies het verschil is tussen beide vissen en hoe ze het best bereid kunnen worden. Ook brengen we u op de hoogte van het belang van wilde zeeduivel en wilde zeewolf en waarom u beter vers of diepvries kunt kopen.
De zeeduivel (Lophius piscatorius) is een straalvinnige vis uit de familie van zeeduivels. Er zijn diverse benamingen voor dit excentrieke dier, zoals lotte, nozemond, staartvis of hamvis. Dit zijn zogeheten keukennamen en vissersnamen, en deze kunnen zoals u ziet sterk verschillen. In de visserij wordt vooral gebruikgemaakt van de laatste naam, hamvis – of zoals bij Mooijer-Volendam: zeeduivelhammen.
In Nederlandse viswinkels liggen (bijna) altijd alleen de zeeduivelhammen/zeeduivelstaarten of volledig gefileerde zeeduivelfilets in de toonbank. Dit komt onder andere omdat de zeeduivel een gigantische kop heeft. Het lichaam van de hele zeeduivel is plat en bruin en loopt heel smal af. Met zijn grote kop en een mond vol puntige tanden ziet de vis er op het eerste gezicht niet heel aanlokkelijk uit. Dit is overigens ook de reden dat de vis ‘zeeduivel’ wordt genoemd.
Niets is echter minder waar. Het staartstuk van de vis heeft heerlijk stevig visvlees, dat een zachte, zoetige smaak heeft. Doordat alleen het achterste staartdeel van de vis geschikt is voor consumptie, wordt de zeeduivel in de visserij staartvis of hamvis genoemd.
De zeewolf(Anarhichas lupus) is net als de zeeduivel een straalvinnige vis, maar dan uit de familie van de zeewolven. Net als de zeeduivel heeft de zeewolf zijn naam te danken aan zijn opmerkelijke uiterlijk. Zijn kop is een stuk minder groot dan die van de zeeduivel, maar de tanden zien er misschien wel nóg monsterlijker uit. De kleur van de zeewolf is blauwgrijs met donkere verticale banden. Niet veel mensen hebben ooit een hele zeewolf gezien: de vis ligt haast altijd gefileerd in de toonbank.
Naast de uiterlijke verschillen tussen zeeduivel en zeewolf verschillen ook de anatomie, leefwijze en smaak van beide vissen.
De zeewolf komt voornamelijk voor in de Noord-Atlantische Oceaan op rotsachtige bodems. Hier voedt de bijzondere vis zich met schelp- en schaaldieren. De zeewolf heeft enorme sterke kaken en stevige, stompe tanden om de schelpen te kraken. De totale lengte van de vis is maximaal 1,25 meter met een gewicht van zeven kilogram.
De zeeduivel komt zowel in de Noord-Atlantische Oceaan als in de Noordzee voor. De vis leeft op de zeebodem van de kust, tot een diepte van maximaal 1000 meter. Hier voedt de zeeduivel zich met macrofauna en allerlei andere vissen.
In tegenstelling tot de enorme, stevige en stompe tanden van de zeewolf heeft de zeeduivel twee hele rijen met vele kleine en scherpe tandjes. De zeeduivel eet door zijn gigantische mond te openen en zijn prooi naar binnen te zuigen. Hij lokt zijn prooi door middel van de verlengde vinstraal aan zijn rugvin, die eruitziet als een hengel met aas en die hij voor zijn grote bek houdt. De flexibele kaken en uitzetbare maag zorgen ervoor dat een zeeduivel zelfs prooien kan opeten die groter zijn dan hemzelf. Door deze bijzondere rooftechniek wordt de zeeduivel in het Engels ook wel anglerfish (hengelaar) genoemd.
Vroeger was de zeewolf slechts een bijproduct dat binnengehaald werd als bijvangst van de tong- en scholvisserij. Sinds men ontdekt heeft hoe goed de smaak van zeewolf eigenlijk is, wordt de zeewolf op grote schaal gevangen. Dit laatste geldt ook voor zeeduivel. De vis is zeer populair en een van de duurste vissoorten op de Nederlandse menukaarten. De IUCN-status van beide vissen is niet-bedreigd.
Niet alleen de heerlijke zachte smaak van zowel zeewolf als zeeduivel maakt de vis zo populair: de vissen zijn ook nog eens volledig graatvrij. Bij de zeeduivel zit er slecht een dikke ruggengraat in het midden van de staart: deze kan in ene verwijderd worden en dan blijven er twee prachtige filets over zonder vervelende kleine zijgraatjes. Tel daarbij op dat het visvlees goed stevig is – en dus niet uit elkaar valt tijdens het bereiden – en u heeft de perfecte visfilet om mee aan de slag te gaan!
Zeeduivel smaakt zacht en zoetig; zeewolf heeft een hele eigen, unieke smaak. De bereidingswijzen van zowel zeeduivel, zeewolf als zalm zijn zowat hetzelfde: de drie toegankelijke vissoorten kunnen in de pan klaargemaakt worden, in de oven, gegrild, gestoomd, op de barbecue, of heerlijk als stukjes door de curry of soep.
Benieuwd naar zeeduivelrecepten of recepten voor zeewolf? Wat dacht je van een overheerlijke pasta met zeeduivel of gebakken zeeduivel met zelfgemaakte pesto? Of een heerlijke ovenschotel of curry met zeewolf? De variaties zijn echt oneindig… enjoy!
Als inkoper is het belangrijk dat u weet waar u bij het inkopen van zeeduivel en zeewolf goed op moet opletten. Zo moeten de vissen in hun geheel nog glimmend – soms zelfs bijna slijmerig – zijn. Als de vissen al gefileerd aankomen, is het belangrijk om de filets goed te inspecteren. Zijn deze wit en fris en bijvoorbeeld niet rozig? Het kan bijvoorbeeld zijn dat u te maken krijgt met gefileerde importvis vanuit Azië, waarvan de filets eerder roze zijn dan wit. Dit zijn de producten van zeeduivel en zeewolf die u niet wilt hebben.
Zeeduivel is van juli t/m maart op z’n best. Voor zeewolf is het beste vangstseizoen van midden februari t/m mei. Verse, wilde zeeduivel en zeewolf zijn vaak zowel vers als diepvries beschikbaar; zo lang diepvries zeeduivel of diepvries zeewolf in de juiste periode gevangen en ingevroren wordt, is dit geen probleem en zullen de bevroren vissen van optimale kwaliteit zijn wanneer u ze ontdooit.
Bij Mooijer-Volendam rijden we dagelijks zelf naar de visafslag om de vers binnengekomen vangsten te bestuderen. Alleen als onze ervaren inkoper van mening is dat de visvangst voldoet aan de kwaliteitseisen die wij hanteren, wordt de verse zeeduivel of verse zeewolf ingekocht en aangeboden aan onze klanten.
Bent u als inkoper op zoek naar hoge kwaliteit verse zeeduivel of zeewolf en benieuwd naar het volledige assortiment aan zeeduivel of zeewolf van Mooijer-Volendam? Bij Mooijer-Volendam hebben we altijd kakelverse zeeduivel en zeewolf.Door dagelijks zelf naar de visafslag te rijden om de vers binnengekomen vangst te bestuderen, garanderen we bij Mooijer-Volendam altijd de beste kwaliteit. Als inkoper van verse zeeduivel of zeewolf bent u bij ons dus aan het juiste adres.
Bent u op zoek naar zeeduivel of zeewolf van goede kwaliteit? Zoek dan niet verder. Mooijer-Volendam stelt als groothandel namelijk hoge eisen aan haar kwaliteit, zo ook met onze zeeduivel en zeewolf en alle andere (verse) visproducten. Onze klanten kunnen vertrouwen op AAA-productkwaliteit; iets wat klanten ook van ons verlangen.
Hierom weten steeds meer klanten ons te vinden als horecagroothandel of als groothandel voor viswinkels, toko’s, speciaalzaken en grote retailers.
Benieuwd naar al onze zeeduivel en zeewolf?