Kennisbank
Monsterlijk lekker: zeeduivel of zeewolf
Zeeduivel en zeewolf: twee vissen die hun naam beide te danken hebben aan hun opmerkelijke uiterlijk. Ze worden ook wel het lelijke eendje van de viswereld genoemd. En dit is niet geheel onterecht. Dat schijn echter vaak bedriegt, blijkt ook maar weer bij deze stelling: de zeeduivel en de zeewolf zijn beide namelijk werkelijk twee […]
Lees verder →Monsterlijk lekker: zeeduivel of zeewolf
Zeeduivel en zeewolf: twee vissen die hun naam beide te danken hebben aan hun opmerkelijke uiterlijk. Ze worden ook wel het lelijke eendje van de viswereld genoemd. En dit is niet geheel onterecht. Dat schijn echter vaak bedriegt, blijkt ook maar weer bij deze stelling: de zeeduivel en de zeewolf zijn beide namelijk werkelijk twee […]
Lees verder →Schol: diepvries of vers?Â
Verse schol is een heerlijke vis die zowel als hele vis (panklaar) of als filet klaargemaakt kan worden. Met het gemak van vandaag kiezen steeds meer mensen voor kant-en-klare scholfilet: geen vervelende graatjes meer om rekening mee te houden en de filets zijn gemakkelijk te verwerken door ieder gerecht. Bent u als inkoper op zoek […]
Lees verder →Schol: diepvries of vers?Â
Verse schol is een heerlijke vis die zowel als hele vis (panklaar) of als filet klaargemaakt kan worden. Met het gemak van vandaag kiezen steeds meer mensen voor kant-en-klare scholfilet: geen vervelende graatjes meer om rekening mee te houden en de filets zijn gemakkelijk te verwerken door ieder gerecht. Bent u als inkoper op zoek […]
Lees verder →De diversiteit van dorade
Nog niet heel lang geleden schreven we een artikel over de zeebaars: hoe dit populaire visje uit Spanje en Griekenland steeds meer in opkomst is in Nederland en wat je allemaal met een zeebaars kunt doen. De veelzijdigheid, samen met de zeer verfijnde smaak, is voornamelijk wat de zeebaars zo’n populaire vis maakt. Dit is […]
Lees verder →De diversiteit van dorade
Nog niet heel lang geleden schreven we een artikel over de zeebaars: hoe dit populaire visje uit Spanje en Griekenland steeds meer in opkomst is in Nederland en wat je allemaal met een zeebaars kunt doen. De veelzijdigheid, samen met de zeer verfijnde smaak, is voornamelijk wat de zeebaars zo’n populaire vis maakt. Dit is […]
Lees verder →Coquilles, sint-jakobsschelpen en coquilles Saint Jacques
Tijdens de kerstdagen gingen ze door heel Nederland bij de viswinkels weer als warme broodjes over de toonbank: de razend populaire sint-jakobsschelpen, ook wel coquilles of voluit coquilles Saint Jacques genoemd. De chique naam doet het schelpdier niet tekort: zowel qua smaak als qua voorkomen staat de coquille garant voor een uniek gerecht en een […]
Lees verder →Coquilles, sint-jakobsschelpen en coquilles Saint Jacques
Tijdens de kerstdagen gingen ze door heel Nederland bij de viswinkels weer als warme broodjes over de toonbank: de razend populaire sint-jakobsschelpen, ook wel coquilles of voluit coquilles Saint Jacques genoemd. De chique naam doet het schelpdier niet tekort: zowel qua smaak als qua voorkomen staat de coquille garant voor een uniek gerecht en een […]
Lees verder →Een vis in opkomst: de rode mul
Rode mul: waar komt deze bijzondere vis vandaan? De rode mul heeft een prachtig onderscheidend uiterlijk en heeft zelfs iets weg van een tropisch visje. Echter, niets is minder waar. De laatste jaren wordt de rode mul zelfs met grote regelmaat gevangen in onze ‘eigen’ Noordzee. Waar komt dit bijzondere rode visje oorspronkelijk vandaan en […]
Lees verder →Een vis in opkomst: de rode mul
Rode mul: waar komt deze bijzondere vis vandaan? De rode mul heeft een prachtig onderscheidend uiterlijk en heeft zelfs iets weg van een tropisch visje. Echter, niets is minder waar. De laatste jaren wordt de rode mul zelfs met grote regelmaat gevangen in onze ‘eigen’ Noordzee. Waar komt dit bijzondere rode visje oorspronkelijk vandaan en […]
Lees verder →Het interessante levensverhaal van de sardine
Sardien of sardine, beide juiste schrijfwijzen voor het kleine, haringachtige visje, geniet voornamelijk populariteit in landen rondom de Middellandse Zee. Waar het visje vooral in zuidelijke landen als Spanje en Portugal een gebruikelijk ingrediënt is in de keuken, vinden mensen het in Nederland vaak wat ‘spannender’ om met dit kleine, gratige visje aan de slag […]
Lees verder →Het interessante levensverhaal van de sardine
Sardien of sardine, beide juiste schrijfwijzen voor het kleine, haringachtige visje, geniet voornamelijk populariteit in landen rondom de Middellandse Zee. Waar het visje vooral in zuidelijke landen als Spanje en Portugal een gebruikelijk ingrediënt is in de keuken, vinden mensen het in Nederland vaak wat ‘spannender’ om met dit kleine, gratige visje aan de slag […]
Lees verder →Forel: een verantwoorde keuze
Forel is een vissoort dat de meeste mensen als verse vis én als gerookte vis kennen. Als gerookte vis is de forel vaak als forelfilet te vinden bij de makreelfilet en palingfilet; als verse vis ligt de forel meestal in zijn geheel schoongemaakt in de verse vis-toonbank. De forel is niet alleen een heel veelzijdig […]
Lees verder →Forel: een verantwoorde keuze
Forel is een vissoort dat de meeste mensen als verse vis én als gerookte vis kennen. Als gerookte vis is de forel vaak als forelfilet te vinden bij de makreelfilet en palingfilet; als verse vis ligt de forel meestal in zijn geheel schoongemaakt in de verse vis-toonbank. De forel is niet alleen een heel veelzijdig […]
Lees verder →Wilde of gekweekte zeebaars?
Zeebaars is een super populaire vis in heel Europa. Vooral in landen als Spanje en Griekenland zie je het dagverse visje dagelijks pronken in de verse vis-vitrines bij de vele (vis)restaurants. Ook in Nederland kom je zeebaars steeds vaker op de menukaart tegen. Waar komt de populaire zeebaars oorspronkelijk vandaan? En is die prachtige, vers […]
Lees verder →Wilde of gekweekte zeebaars?
Zeebaars is een super populaire vis in heel Europa. Vooral in landen als Spanje en Griekenland zie je het dagverse visje dagelijks pronken in de verse vis-vitrines bij de vele (vis)restaurants. Ook in Nederland kom je zeebaars steeds vaker op de menukaart tegen. Waar komt de populaire zeebaars oorspronkelijk vandaan? En is die prachtige, vers […]
Lees verder →Tong: de lekkerste platvis van de zee
Tong is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Als visinkoper heeft u keuze uit legio tongproducten. Zo is er de sliptong, tong 1, tong klein-middel, tong groot-middel, pondstong, laptong, grote zeetong… de vele verschillende soorten en benamingen kunnen nogal verwarrend zijn. De hoogste tijd om in dit artikel uitleg te geven over alles wat u […]
Lees verder →Tong: de lekkerste platvis van de zee
Tong is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Als visinkoper heeft u keuze uit legio tongproducten. Zo is er de sliptong, tong 1, tong klein-middel, tong groot-middel, pondstong, laptong, grote zeetong… de vele verschillende soorten en benamingen kunnen nogal verwarrend zijn. De hoogste tijd om in dit artikel uitleg te geven over alles wat u […]
Lees verder →De veelzijdigheid van kabeljauw
Een vissoort zó populair als kabeljauw kom je niet vaak tegen. Dit komt onder andere doordat kabeljauw op eindeloze manieren verwerkt en gegeten kan worden. Kabeljauw heeft een delicate smaak en hoeft slechts even gegaard te worden voor een optimaal resultaat. Omdat kabeljauw verkrijgbaar is in alle soorten en maten, kan de vis zowel gebakken […]
Lees verder →De veelzijdigheid van kabeljauw
Een vissoort zó populair als kabeljauw kom je niet vaak tegen. Dit komt onder andere doordat kabeljauw op eindeloze manieren verwerkt en gegeten kan worden. Kabeljauw heeft een delicate smaak en hoeft slechts even gegaard te worden voor een optimaal resultaat. Omdat kabeljauw verkrijgbaar is in alle soorten en maten, kan de vis zowel gebakken […]
Lees verder →Makreel: een gezonde, duurzame keuze
Makreel is een veelzijdige vis met een uitgesproken eigen smaak. Makreel is een hele zachte vis, rijk aan Omega 3-vetten. De manieren om makreel te bereiden zijn talloos. Gerookte makreel is natuurlijk heel erg bekend, maar verse makreel kan ook gegrild of gebakken worden. Met makreel kun je eigenlijk alle kanten op! Gerookte makreel is […]
Lees verder →Makreel: een gezonde, duurzame keuze
Makreel is een veelzijdige vis met een uitgesproken eigen smaak. Makreel is een hele zachte vis, rijk aan Omega 3-vetten. De manieren om makreel te bereiden zijn talloos. Gerookte makreel is natuurlijk heel erg bekend, maar verse makreel kan ook gegrild of gebakken worden. Met makreel kun je eigenlijk alle kanten op! Gerookte makreel is […]
Lees verder →Verantwoorde tonijn van goede kwaliteit
Het begon met de Netflix-documentaire ‘What the Health’ en eindigde (voor nu) met ‘Seaspiracy’ – het voedsel van vandaag wordt continu onder de loep genomen. Maar wat is er precies waar van alle beweringen? Is het nog steeds mogelijk om ongedwongen te genieten van een heerlijke tonijnsteak, sashimi of wat verse sushi met tonijn? En […]
Lees verder →Verantwoorde tonijn van goede kwaliteit
Het begon met de Netflix-documentaire ‘What the Health’ en eindigde (voor nu) met ‘Seaspiracy’ – het voedsel van vandaag wordt continu onder de loep genomen. Maar wat is er precies waar van alle beweringen? Is het nog steeds mogelijk om ongedwongen te genieten van een heerlijke tonijnsteak, sashimi of wat verse sushi met tonijn? En […]
Lees verder →