Pangasius is misschien wel een van de populairste gekweekte vissoort van het moment. De vis is geen Hollandse specialiteit, maar vanwege de neutrale smaak en makkelijke bereidbaarheid vulde de pangasius de afgelopen jaren steeds meer schappen in de supermarkten in Nederland.
Ook in viswinkels is de pangasius nog altijd in vele varianten in de toonbank te vinden: vers, diepvries, gefrituurd met zoetzure saus en verse groenten, als vispasta of gebakken als goedkopere variant op de populaire kibbeling – de opties met pangasius zijn eindeloos.
Bent u als inkoper op zoek naar pangasius en wilt u verzekerd zijn van de juiste kwaliteit? In dit artikel vertellen wij u alles over de afkomst van pangasius en waar u qua kwaliteit op moet letten bij het bestellen van dit populaire product.
Onderwerpen die in dit artikel onder andere aan bod komen:
Pangasius behoort tot de familie van de reuzemeervallen. De vis wordt vaak simpelweg ‘panga’ genoemd, maar dit is niet de officiële naam. De Panga is namelijk een straalvinnige vis uit de familie van de zeebrasems. Daarnaast zie je pangasius ook wel eens in de toonbanken liggen onder de naam Aziatische tong, maar ook dit is niet correct. Pangasius is namelijk geen platvis zoals de echte tong en is daarbij een stuk goedkoper.
Hoe ziet de pangasius er dan uit? Wanneer volledig volgroeid kan de pangasius een maximale lengte van drie meter bereiken. Het uiterlijk van een pangasius is echter wat spitser dan dat van een meerval en de pangasius heeft prachtige, glimmende vinnen. In de Verenigde Staten wordt pangasius ook wel iridescent shark genoemd, oftewel regenbooghaai.
De familie van reuzemeervallen kent meer dan twintig verschillende soorten, waarvan de Pangasius Hypophthalmus het populairst is. De oorspronkelijke pangasius is een migrerende vissoort dat vooral voorkomt in zoet- en brakwater, in de tropische riviergebieden van Zuidoost-Azië. De pangasius die wij in Nederland in de supermarkt hebben liggen, is echter altijd gekweekt.
De kweek van pangasius vindt vooral plaats in de Mekongdelta in Vietnam, rond de omgeving van de stad Ho Chi Minh. De pangasius wordt daar gekweekt in grote vijvers van twee à drie meter diep die worden gegraven naast de Mekong-rivier. Deze kweekvijvers bevatten tot wel honderdduizend vissen per vijver – zeer indrukwekkend!
De pangasius wordt gevangen als de vis één kilo is. Dit is soms al na zes maanden, maar de vissen worden meestal rond de acht tot tien maanden pas ‘geoogst’. Na het vangen worden de vissen direct vervoerd naar de gigantische, moderne en hygiënische fabrieken. De pangasius is maximaal 1,5 tot 2 uur onderweg voordat deze vervolgens in de fabrieken vers gefileerd en verpakt wordt. Daarna worden de pangafilets op -80 ingevroren en vervoerd naar klanten wereldwijd. Verser kan bijna niet!
Vietnam exporteert pangasius naar meer dan 80 landen. Europa is de grootste afnemer van deze pangasiusfilets uit Vietnam, waarvan Nederland een van de belangrijkste importeurs is. In de afgelopen jaren is de business van het kweken verhonderdvoudigd. Bij de kweek van pangasius zijn maar liefst acht miljoen mensen in Vietnam direct of indirect betrokken.
Pangasius – feiten en fabels
Er doen zich veel negatieve spookverhalen over de pangasius rond: de vis zou vol antibiotica en andere ongewenste stoffen zitten, rondzwemmen in vervuild water en gekweekt worden onder erbarmelijke omstandigheden. Dit zijn allemaal onwaarheden, gebaseerd op halve feiten. Maar wat is feit en wat is fictie?
Strenge importregels
Om in Nederland verkocht te mogen worden, moet de geïmporteerde pangasius aan veel regels voldoen. Het kan dus nooit zo zijn dat de vis vol met antibiotica en ongewenste stoffen zit. Alle vis die geïmporteerd wordt, wordt gecontroleerd. Zit er antibiotica in de vis, in wat voor kleine hoeveelheid dan ook, wordt deze van de markt gehaald. De hoeveelheid ongewenste stoffen die wel achterblijft, is voor een gewone consumptie van de pangasius niet schadelijk.
De kweek van de populaire pangasius is in Vietnam van enorm commercieel belang. Zoals al eerder even genoemd zijn er maar liefst acht miljoen inwoners direct of indirect betrokken bij het gehele kweekproces. Zou de kweek van pangasius wegvallen, komen heel veel mensen zonder werk te zitten. Daarbij moeten Nederlandse visimporteurs zich niet alleen aan strenge wet- en regelgeving houden met betrekking tot het importeren, maar bestaat er ook en gezamenlijke gedragscode. Deze code stelt aanvullende eisen aan onder andere de productkwaliteit, transparantie, het milieu, en ook de sociale omstandigheden.
Het is dus niet waar dat de gekweekte pangasius op wat voor manier dan ook slecht is om te consumeren. Wel is het belangrijk goed op te letten waar de vis vandaan komt en of deze een duurzaam label heeft.
Waarom pangasius juist een duurzame vis is
De pangasius is niet alleen een verantwoorde vis om te consumeren, de vis wordt ook nog eens zeer duurzaam gekweekt. Er komt namelijk nauwelijks tot geen verspilling kijken bij het gehele kweekproces van pangasius.
Dit begint al bij de voeding; het dieet van pangasius bestaat voornamelijk uit plantaardig voedsel. Daarbij komt nog het feit dat de pangasius slechts 1,6 kilo voer nodig heeft voordat de vis volgroeid is en klaar om te verwerken – en dit binnen slechts een paar maanden. Dit is werkelijk uniek: niet één andere vissoort wereldwijd heeft zo weinig voedsel en tijd nodig voordat deze volgroeid is. Alleen dit al maakt de pangasius een verantwoorde vis om te kweken.
Maar er is meer. Het mest uit de vijvers waarin de pangasius wordt gekweekt, wordt regelmatig weggepompt en vervolgens direct gebruikt voor de bemesting van de aangrenzende rijstvelden. Zo wordt er weinig tot niets verspild of weggegooid en is de cirkel weer rond.
Kortom: de pangasius is een goed duurzaam alternatief voor de vele andere overbeviste vissoorten.
ASC-keurmerk
Wat belangrijk is, is dat u uw pangasius altijd ingevroren koopt; verse pangasius dat per vliegtuig uit Vietnam wordt vervoerd, heeft een veel zwaardere ecologische footprint. Let er bij de inkoop van pangasius ook op dat de vis is voorzien van een ASC-keurmerk. Dit is het label voor duurzame kweekvis, zoals het MSC-label dat voor wilde vis is. ASC is een onafhankelijke en betrouwbare instantie dat zich inzet voor duurzaamheid en het zoveel mogelijk beperken van de ecologische impact van aquacultuur.
Pangasius kopen bij visgroothandel Mooijer-Volendam
Benieuwd naar het volledige pangasiusassortiment van Mooijer-Volendam? Bij Mooijer-Volendam hebben we een divers aanbod van duurzame pangasiusproducten, ingevroren als pangamoten en pangafilets, in diverse maten en hoeveelheden. Al onze pangasiusproducten zijn voorzien van het ASC-keurmerk.
Ontdek het volledige pangasiusassortiment van Mooijer-Volendam
Bent u op zoek naar pangasiusproducten van goede kwaliteit? Dan bent u aan het juiste adres. Mooijer-Volendam stelt als groothandel hoge eisen aan haar kwaliteit, zo ook met al onze tonijnproducten. Onze klanten kunnen vertrouwen op AAA-productkwaliteit; iets wat klanten ook van ons verlangen.
Hierom weten steeds meer klanten ons te vinden als horecagroothandel of als groothandel voor viswinkels, toko’s, speciaalzaken en grote retailers.
Benieuwd naar al onze pangasiusproducten?