Wilt u advies of telefonisch bestellen? U kunt ons bereiken op +31 (0)299-399 999

Rijstpapier: een delicate omhulling voor iedere culinaire creatie 

In onze nieuwe blog over jasmijnrijst kreeg u al een eerste kijkje in ons nieuwe droogassortiment. Als aanvulling op onze hoogwaardige verse visproducten, onze schaal- en schelpdieren en diverse gerookte vissoorten heeft Mooijer-Volendam zeer recent haar assortiment opnieuw uitgebreid. Alles om het voor onze klanten en inkopers zoals u nóg makkelijker te maken. 

Rijstpapier van hoogwaardige kwaliteit inkopen

Net als met onze verse en gerookte visproducten kiezen we ook met onze droogproducten alleen voor AAA-kwaliteit. Vandaag gaan we het hebben over een ander juweel uit ons droogassortiment, namelijk rijstpapier. Rijstpapier is een simpel, maar populair product om binnen een handomdraai een gezonde maaltijd mee op tafel te zetten. 

Ontdek alles over de verschillende soorten rijstpapier, de diverse toepassingen van rijstpapier en alle hoogwaardige rijstpapierproducten verkrijgbaar bij Mooijer-Volendam.

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken: 

  • Korte introductie over rijstpapier 
  • De diverse toepassingen van rijstpapier
  • Verschillende soorten rijstpapier uit Vietnam
  • De verwerking van rijstpapier
  • Rijstpapier kopen bij visgroothandel Mooijer-Volendam

Korte introductie over rijstpapier

Rijstpapier – ook bekend als rijstvellen of bánh tráng in de Vietnamese keuken – heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot Zuidoost-Azië. Oorspronkelijk gebruikt voor het inpakken van voedsel, is rijstpapier nu uitgegroeid tot een culinair canvas voor creatieve chefs en thuiskoks over de hele wereld.

Rijstpapier wordt niet gemaakt van enkel rijst, maar van een combinatie van rijstmeel, water en zout. Het eetbare papier wordt voor gebruik ondergedompeld in water om het zacht en buigzaam te maken voordat het wordt gevuld en opgerold.

Het proces van het maken van rijstpapier begint met het malen van rijst tot rijstmeel. Dit meel wordt gemengd met water en een snufje zout om een dun beslag te vormen. Tegenwoordig wordt er ook vaak tapioca-zetmeel aan toegevoegd, voor extra elasticiteit.

Vervolgens wordt dit beslag uitgesmeerd op platte oppervlakken, zoals warme metalen platen, stoommanden of smalle brancards van grof gewoven bamboe, om dunne vellen te creëren. De rijstvellen hebben hierdoor vaak een ruitpatroon. Na het drogen worden de vellen gesneden tot de gewenste grootte en zijn ze klaar voor gebruik in verschillende gerechten.

Rijstpapier is een van nature glutenvrij en veganistisch product, wat het vandaag de dag steeds populairder maakt. De vellen worden meestal gedroogd verkocht in dunne, knapperige, ronde velletjes. 

rijstpapier met duidelijk ruitpatroon

De diverse toepassingen van rijstpapier

Rijstpapier is erg veelzijdig en wordt gebruikt om zowel hartige als zoete gerechten mee in te pakken. Het papier is vergelijkbaar met loempiavellen en filodeeg en wordt vooral gebruikt voor het maken van Vietnamese ‘nems’, oftewel Vietnamese koude loempia’s, ook wel lenterolletjes of springrolls genoemd. Deze lijken veel op gewone loempia’s, maar worden in plaats van gefrituurd meestal gestoomd of kant-en-klaar en dus koud gegeten. De eetbare Vietnamese wikkels zijn het ideale fingerfood: makkelijk, gezond en leuk om te serveren. 

springrolls

Rijstpapier wordt traditioneel gevuld met verse groenten, kruiden, garnalen of ander zeebanket en geserveerd met een smaakvolle dip. Deze klassieke benadering weerspiegelt de essentie van Zuidoost-Aziatische smaken. 

Maar rijstpapier heeft ook zijn weg gevonden naar moderne en fusion-keukens. Het wordt gebruikt als een alternatieve wrap voor taco’s, als een lichte vervanging voor wontonvellen in dumplings, als knapperig element in salades of zelfs als dessert. Bij laatstgenoemde worden de dunne vellen gevuld met zoete ingrediënten zoals fruit, chocola en kokosmelk. De creatieve mogelijkheden zijn eindeloos! Door de transparante textuur van rijstpapier zijn de kleuren en texturen van de ingrediënten die erin worden gewikkeld goed zichtbaar. 

fruit spring rolls

Verschillende soorten rijstpapier uit Vietnam

Rijstpapier is afkomstig uit Zuidoost-Azië en heeft een lange geschiedenis in de regionale keukens van landen zoals Vietnam, Thailand, Cambodja en Laos. Bij Mooijer-Volendam verkopen we enkel verschillende soorten rijstpapier uit Vietnam. 

Vietnamees rijstpapier is er in verschillende texturen, vormen en soorten. De textuur kan variëren van dun, zacht tot dik (zoals een rijstcracker) en de vorm is meestal rond of vierkant. Om verschillende smaken te creëren worden diverse lokale Vietnamese ingrediënten en specerijen toegevoegd aan de Vietnamese bánh tráng-rijstvellen, zoals zwart sesamzaad, wit sesamzaad, chili, kokosmelk, banaan en durian.

Wij geven u een kijkje in ons uitgebreide assortiment Vietnamees rijstpapier:

  • Rijstpapier (Gia Bao). Net zoals het meeste ‘gewone rijstpapier’ zijn de rijstvellen van Gia Bao rond. De rijstvellen hebben een diameter van 22 centimeter – ook dit is een standaard formaat. 
  • Rijstpapier met zwarte sesamzaad. Rijstpapier met zwart sesamzaad is een variatie op traditioneel rijstpapier, verrijkt met zwarte sesamzaadjes. Deze toevoeging geeft de rijstpapierrollen een extra smaakdimensie en textuur
  • Rijstpapier met kokos en zwarte sesamzaad
  • Rijstpapier met witte sesamzaad
  • Rijstpapier met kokos en witte sesamzaad. De witte sesamzaadjes voegen een lichte nootachtige smaak toe aan het rijstpapier, terwijl de kokosnoot een zoete, exotische smaak biedt. De combinatie van beide ingrediënten zorgt voor een heerlijke en unieke smaakbeleving.
  • Rijstpapier voor loempia (vierkant). Het enige rijstpapier in ons assortiment dat vierkant is, speciaal voor loempia’s. 
  • Rijstpapier (om te frituren). Dit rijstpapier is speciaal ontworpen om te worden gefrituurd, waardoor het een knapperige en smakelijke textuur krijgt. Rijstpapier om te frituren is doorgaans dikker en steviger dan gewoon rijstpapier dat wordt gebruikt voor springrolls. De stevigheid zorgt ervoor dat het rijstpapier bestand is tegen de hitte en het frituurproces zonder meteen te breken.
een van de populairste rijstpapierproducten van Mooijer-Volendam

De verwerking van rijstpapier

De opties voor het vullen van rijstpapier zijn eindeloos. Maar hoe gaat u aan de slag? Voor de verwerking moet het rijstpapier eerst kort geweekt worden, zodat het soepel en plakkerig wordt. Dit werkt als volgt:

  1. Leg de vellen één voor één in een platte schaal met handwarm water. Laat ze 10 tot 40 seconden weken, totdat ze zacht zijn. Let wel op dat ze niet té zacht worden, dat maakt het inrollen nog moeilijker. 
  2. Leg de rijstvellen vervolgens op een bord of snijplank en vul ze met voorgegaarde garnalen, omelet, tofu of kip, knapperige groenten, kruiden en noedels. Verdeel de vulling horizontaal net onder het midden. 
  3. Vouw vervolgens de onderkant over de vulling, vouw de zijkanten naar binnen en rol dan zo strak mogelijk op. De zelfgemaakte loempia kan direct gegeten worden! Serveren met zoete chilisaus is altijd een goed idee.

De basis voor alle heerlijke gerechten met rijstpapier vindt u uiteraard bij Mooijer-Volendam.

Rijstpapier kopen bij visgroothandel Mooijer-Volendam

Bent u enthousiast geraakt en wilt u graag met rijstpapier van hoogwaardige kwaliteit aan de slag? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. 

Als gespecialiseerde visgroothandel met een zeer uitgebreid assortiment stelt Mooijer-Volendam hoge eisen aan kwaliteitsproducten. Om deze reden verkopen wij alleen hoogwaardige droogproducten. Door onze veelzijdigheid, kwaliteit en compleetheid weten steeds meer klanten ons te vinden als horecagroothandel of als groothandel voor viswinkels, toko’s, speciaalzaken en grote retailers.

Onze klanten zijn op de hoogte van onze visie van kwaliteit en blijven om deze reden bij ons terugkomen. U ook? 

Benieuwd naar onze verschillende soorten rijstpapier? 


Copyright © 2024 Mooijer-Volendam

Winkelwagen

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.