Verse schol is een heerlijke vis die zowel als hele vis (panklaar) of als filet klaargemaakt kan worden. Met het gemak van vandaag kiezen steeds meer mensen voor kant-en-klare scholfilet: geen vervelende graatjes meer om rekening mee te houden en de filets zijn gemakkelijk te verwerken door ieder gerecht.
Bent u als inkoper op zoek naar hoge kwaliteit verse (hele) schol of diepvries schol (panklaar)? Mooijer-Volendam is een sterke en flexibele leverancier voor zowel horeca, vishandels, de gespecialiseerde kleinhandel, toko’s als retailers. Ook op het gebied van verse vis stelt Mooijer-Volendam als visgroothandel hoge eisen aan haar kwaliteit. Onze vaste visleveranciers leveren meerdere keren per week verse schol van AAA-productkwaliteit bij onze klanten.
Wilt u meer weten over onze verse en diepvries scholproducten? In dit artikel vertellen wij alles over waar onze schol vandaan komt, wat de eigenschappen zijn van deze platvis en door wie onze schol wordt gevangen.
De schol is een ruitvormige, platte vis die zowel tot de platvissen als de scholachtigen (Pleuronectes platessa) behoort. De schol is verder familie van de tong, schar en de bot. Deze vissen vertonen onderling veel gelijkenissen.
De schol komt veel voor in de Atlantische Oceaan, de Noordzee, de Oostzee en het westelijke deel van de Middellandse Zee. Als platvis leeft de schol niet al te ver van de kust en op de bodem van de zee, waar hij zich goed kan verstoppen. Dit is echter nog niet het geval als de schol jong is. Jonge schollen beginnen hun leven namelijk als ‘normale vis’, met aan iedere kant één oog. Ze zwemmen dan net als andere vissen vrij in de waterkolom.
Na ongeveer zes weken ondergaat de schol echter een gedaantewisseling. Eén van de ogen groeit hierbij van de linker witte kant naar de rechter bruine kant. Zo verandert de schol langzaam in een platvis. De schol zwemt vanaf dan met een golvende beweging, de bruine kant met beide ogen altijd bovenop. Door laag bij de zeebodem te blijven, beweegt de schol zich opgedekt door het losse zand voort. Ze camoufleren zich door de kleur van de ondergrond na te bootsen. Mede door deze camouflage en door de platte vorm van de vis kunnen ze zich goed verstoppen.
Schol kan het hele jaar door gevangen worden, maar wordt in de eerste maanden van het jaar zo veel mogelijk met rust gelaten. De schollen zijn in deze periode niet alleen heel mager, maar dit is ook de paaiperiode. Een belangrijke periode dus! Ongeveer vanaf de maand mei wordt de schol wat dikker en is deze geschikter voor de vangst.
De schol is momenteel geen bedreigde vissoort en beschikt over een groene IUCN-status. De IUCN is de internationale unie voor natuurbescherming (International Union for Conservation of Nature). Door een uitermate goed gecontroleerd beheerplan voor schol vertoont de scholpopulatie in de Noordzee jaar na jaar een sterk stijgende lijn. Volgens schatting van biologen zwemt er vandaag de dag bijna één miljoen ton aan volwassen schol in de Noordzee (bron ICES 2016 Scholstand Noordzee).
In Nederland is de vangst van schol van enorm economisch belang. Voor de visserij en verwerkende industrie is schol zelfs een van de belangrijkste vissoorten. Bijna de helft van alle verse vissoorten die op de Nederlandse visafslagen binnenkomt, is schol.
Voor de vangst van schol in Nederland wordt voornamelijk gebruikgemaakt van innovatieve pulstuigen. Door middel van zwakke stroompulsen worden platvissen zoals schol en tong opgeschrikt van de zeebodem waardoor ze het net inzwemmen. Net boven de kuil waar de vis het net inkomt, zit een vierkant ‘ontsnappingsluik’ voor andere kleinere vissen, zodat er niet tot nauwelijks sprake is van bijvangst.
Pulsvisserij zorgt er tevens voor dat er veel minder bodemberoering is. Daarbij varen boten een stuk langzamer dan bijvoorbeeld bij boomkorvisserij en zijn de pulstuigen ook een stuk lichter. Dit zorgt ervoor dat de schepen een lichtere motor nodig hebben en een stuk minder brandstof gebruiken.
Een ander bijkomend voordeel is dat de gevangen schollen en tongen door de lage vissnelheid niet in de netten liggen te woelen wanneer ze gevangen worden. Ze worden niet in één ruk uit het water gehaald waardoor er geen stress bij de vissen ontstaat en ze zichzelf niet pijn doen of beschadigen. De schollen die net uit het water komen zien er nog perfect uit met een mooie intacte slijmlaag.
De schol wordt op de boot direct op grootte gesorteerd, ontdaan van zijn ingewanden (gestript) en schoongespoeld. Vervolgens wordt de schol in grote kisten met ijs gegooid en opgeslagen in de gekoelde visruimtes aan boord. Zo blijft de schol zo vers mogelijk.
De viskisten met schol worden uiteindelijk binnen maximaal vier of vijf dagen afgevoerd naar kustplaatsen zoals Scheveningen en Urk, waar ze in de visafslag op maat en kwaliteit gesorteerd worden om vervolgens vervoerd te worden naar leveranciers wereldwijd. Door de reizen naar zee zo kort mogelijk te houden, wordt er op de afslagen een zo vers mogelijk product afgeleverd. Bij Mooijer-Volendam verkopen we alleen scholproducten van AAA-kwaliteit.
Bij AAA-kwaliteit schol spreek je van een mooie, dikke schol. De vis ziet er bij aankomst nog helder uit en is super vers. Deze dagverse vis is ‘lijkstijf’, zoals ze dat zeggen: als je de vis bij de kop vasthoudt, blijft het lichaam geheel recht staan. Verder heeft de schol aan de ene groenbruine zijde mooie, heldere oranje stippen en is de andere zijde spierwit.
Bij Mooijer-Volendam rijden we dagelijks zelf naar de visafslag om de vers binnengekomen vangsten te bestuderen. Alleen als onze ervaren inkoper van mening is dat de visvangst voldoet aan de kwaliteitseisen die wij hanteren, wordt de verse vis ingekocht en aangeboden aan onze klanten.
En dan nu het antwoord op de belangrijkste vraag voor u als inkoper: koop ik schol nou diepvries of vers in?
Dit hangt helemaal af van wanneer u de verse schol wilt inkopen. Vanaf mei, als de schollen weer wat dikker worden en het paaiseizoen voorbij is, kunt u geheel verantwoordelijk verse schollen inkopen. Het scholseizoen loopt ongeveer tot november. Tot die tijd worden de grote verse schollen meestal gefileerd om vers te verkopen of om in te vriezen als verse scholfilet. De wat kleinere verse schollen worden in hun geheel verkocht of panklaar ingevroren. Wanneer het weer wat kouder wordt, neemt het vetpercentage van de schollen af en wordt de vis ook wat minder smakelijk.
De diepvries schol wordt dus altijd in het juiste seizoen gevangen en in de beste tijd van het jaar ingevroren. Bij mooie dikke diepvries schol weet u dus altijd zeker dat u een duurzame schol inkoopt. Omdat de schollen in de goede periode worden gevangen en ingevroren, is het niet alleen de beste en meest bewuste keuze, maar ook de lekkerste!
Door dagelijks zelf naar de visafslag te rijden om de vers binnengekomen vangst te bestuderen, garanderen we bij Mooijer-Volendam altijd de beste kwaliteit. Als inkoper van verse of diepvries schol bent u bij ons dus aan het juiste adres.
Mooijer-Volendam stelt als visgroothandel hoge eisen aan haar kwaliteit. Onze klanten kunnen vertrouwen op AAA-productkwaliteit, iets wat klanten ook van ons verlangen. Hierom weten steeds meer klanten ons te vinden als horecagroothandel of als groothandel voor viswinkels, toko’s, speciaalzaken en grote retailers.
Benieuwd naar al onze scholproducten?