Sesamzaad voegt een unieke twist toe aan gerechten over de hele wereld. Deze kleine, ovale zaadjes van de sesamplant kennen een rijke geschiedenis en zijn een van de oudste gewassen ter wereld. Na hun oorsprong in Afrika zijn ze nu wereldwijd verspreid en spelen ze een belangrijke rol in verschillende keukens. In dit artikel gaan we dieper in op het totaalplaatje van sesamzaad, zodat u precies weet waar u mee te maken heeft als u sesamzaad bij ons wil inkopen of gebruiken.
Onderwerpen die in dit artikel besproken worden:
Sesamzaad zijn de zaden van de sesamplant (Sesamum indicum), een eenjarige plant die behoort tot de familie Pedaliaceae. Deze kleine zaadjes hebben een ovale vorm en variëren in kleur van wit tot zwart. Sesamzaadjes hebben een milde, nootachtige smaak en worden wereldwijd gebruikt in diverse keukens, maar vooral in Aziatische, Midden-Oosterse en Mediterrane gerechten. De sesamplant groeit in subtropische gebieden over de hele wereld. Naast hun culinaire veelzijdigheid staan sesamzaadjes bekend om hun bijdrage aan een gezond voedingspatroon.
Sesamzaad groeit aan de sesamplant die een halve tot een meter groot wordt. De sesamzaadjes bevinden zich in de doosvrucht van de plant. Van de plant worden zowel de zaden als de wortel gebruikt voor culinaire doeleinden. De plant kan goed tegen droogte en groeit voornamelijk in subtropische gebieden over de hele wereld. De oorsprong van de plant ligt in Midden-Afrika, maar groeit inmiddels ook op andere continenten, zoals in Azië, Zuid-Amerika en Midden-Amerika. Ruim de helft van alle sesamzaadjes komen tegenwoordig uit China en India.
Sesamzaad ondergaat een zorgvuldig teeltproces. Het begint met het zaaien van sesamzaden in de grond, waarna de planten enkele maanden groeien tot een hoogte tot maar liefst één meter. Bloemen, die lijken op vingerhoedjes, ontwikkelen zich en na de bestuiving ontstaan doosvruchten met rijpe sesamzaden.
Het oogstmoment komt wanneer de doosvruchten volledig gerijpt zijn en de omhulsels van de zaden bruinzwart kleuren. De oogst kan zowel handmatig als machinaal gebeuren. Dit hangt sterk af van het land of regio waar de sesamzaad geteeld wordt. Na het oogsten ondergaan de sesamzaadjes een droogproces, gevolgd door het verwijderen van onzuiverheden.
Als laatst worden ze verpakt en zijn ze gereed voor distributie naar lokale markten of internationale handel. Het precieze oogstproces varieert op basis van teeltomstandigheden, landbouwpraktijken en mate van mechanisatie in verschillende landen en regio’s.
Er zijn twee verschillende soorten sesamzaad, namelijk wit sesamzaad en zwart sesamzaad. Wit sesamzaad heeft een milde smaak en wordt vaak gebruikt in brood, gebak en als garnering.
Zwart sesamzaad heeft een intensere smaak en wordt vaak gebruikt in Aziatische en Midden-Oosterse gerechten. De keuze tussen de twee verschillende soorten sesamzaadjes hangt dus af van de toepassing en de persoonlijke voorkeur.
Daarnaast is er ook geroosterd sesamzaad, dat een rijkere smaak heeft door het roosterproces. Het roosteren van sesamzaad brengt de natuurlijke oliën in de zaden naar buiten, waardoor een rijkere en intensere smaak ontstaat. Het roosteren versterkt de nootachtige en aardse smaak van sesam, waardoor het een uitgesproken smaak krijgt. Het roosteren van sesamzaad is gemakkelijk zelf te doen door ze kort te verhitten.
De milde nootachtige geur en smaak past goed bij verse vis, vlees en groenten. Meestal worden de sesamzaadjes voor gebruik ook geroosterd.
Sesamzaad is niet alleen een veelzijdige en lekkere toevoeging, maar biedt ook flink wat voedingsstoffen. Sesamzaad is zeer voedzaam en zit vol met essentiële voedingsstoffen. In een portie van 100 gram biedt sesamzaad de volgende samenstelling van vetten, eiwitten, koolhydraten en vezels:
Sesamzaad is niet alleen rijk aan macronutriënten maar bevat ook essentiële micronutriënten. Sesamzaad bevat vitamine E, vitamine B in de vorm van foliumzuur en nicotinezuur. Ook bevat het mineralen, zoals magnesium, calcium en fosfor. De vitamine en mineralen dragen bij aan de algehele gezondheid.
Ondanks het relatief hoge caloriegehalte – zo’n 630 calorieën per 100 gram – biedt sesamzaad de nodige gezondheidsvoordelen. De aanwezigheid van onverzadigde vetten, vezels, vitaminen en mineralen maakt het een waardevolle toevoeging aan een gebalanceerd voedingspatroon. Sesamzaad past goed in een gezond dieet, maar gezien de calorieën is het belangrijk om het met mate te consumeren. Het kan worden toegevoegd aan smaakvolle salades, granen, en als ingrediënt in gezonde snacks.
Mooijer-Volendam biedt zowel wit als zwart sesamzaad aan. Ook bieden wij diverse rijstpapier aan met zowel witte als zwarte sesamzaadjes. Met andere woorden: voor betrouwbare inkoop van kwaliteit sesamzaad, bent u bij Mooijer-Volendam aan het juiste adres.