Wilt u advies of telefonisch bestellen? U kunt ons bereiken op +31 (0)299-399 999

Sprot en de haringfamilie

Sprot: de kleinste vissoort uit de haringfamilie

Sprot is de kleinste vissoort uit de haringfamilie en wordt vaak ook de meest ondergewaardeerde vissoort genoemd. Waarom dit zo is, behandelen we uitgebreid in onderstaand artikel.  

Onderwerpen die in dit artikel over sprot onder andere aan bod komen zijn:

  • Sprot en de haringfamilie 
  • Vangst en duurzaamheid sprot
  • Sprot een delicatesse? 
  • Verschillende soorten sprot 
  • Sprot kopen bij visgroothandel Mooijer-Volendam


Sprot en de haringfamilie 

Sprot lijkt op het eerste gezicht precies op een haring, maar dan een stuk kleiner. Dit klopt ook wel, want sprot behoort tot de familie van de haringachtigen. In tegenstelling tot een haring wordt een sprot maximaal 17 tot 18 centimeter; haringen hebben een minimale lengte van 20 centimeter en kunnen maximaal 40 centimeter lang worden. 

Meer weten over de haring? Lees dan ons uitgebreide artikel over de Hollandse Nieuwe en andere haringproducten.

Andere vissen die net als de sprot tot de familie van de haringachtigen behoren, zijn de sardine en de ansjovis, ook vaak verward met sprot. De verschillen qua uiterlijk zijn ook niet heel groot met die van de sprot: van wat grotere schubben dan de haring, kleinere kieuwen dan de sardine tot een kortere onderkaak dan de ansjovis. De sprot is een zilverkleurig visje met een blauwgroene rug. 

Sprot op de vismarkt. Verse biologische vis

Vangst en duurzaamheid sprot

Net als de haring komt sprot voor in de Noordzee en wordt deze vis het hele jaar door wild gevangen. Sprot komt tevens voor in de Noordoost-Atlantische Oceaan en de Oostzee

In tegenstelling tot de haring wordt sprot voornamelijk gevangen als het een tijd heel koud is geweest; voor de vangst van een goede haring moet het juist eerst wat warmer zijn geweest. Sprot wordt bij voorkeur in de wintermaanden gevangen omdat de scholen sprot dan dichter langs de kust zwemmen en hoger aan de oppervlakte van het water.

Maar liefst 90% van de sprot wordt gevangen door de Denen. Hoewel sprot veel voorkomt langs de kust van Nederland en België, is de sprotvangst in deze landen nooit heel groot geweest. De Deense industrie gebruikt het grootste gedeelte van de sprotvangst voor de productie van visolie en vismeel. 

Sprot een duurzame vis

Sprotten leven in grote scholen en zwemmen vaak in ondiep water. Omdat ze (vooral tijdens de wintermaanden) hoog aan de oppervlakte zwemmen, heeft het vissen op sprot geen impact op de bodem van de zee. Dit maakt sprot een duurzame vis. Voor de vangst van sprot wordt onder andere gebruik gemaakt van zwevende trawls, drijfnetten en ringzegens. 

Sprotten zwemmen vaak samen op met jonge haringen, waardoor laatstgenoemde regelmatig gevangen worden door dezelfde trawlers. Deze bijvangst is onoverkomelijk en heeft grote invloed op de sprotvangst. Sinds 1996 zijn er effectieve maatregelen genomen om bijvangst van jonge haring te beperken. Vangstperiodes en vangstgebieden worden indien nodig gesloten en er is een bijvangstquotum voor jonge haringen ingesteld, die jaarlijks wordt bijgehouden. 

Minstens 60% van de sprotvangst moet daadwerkelijk bestaan uit sprot. De bijvangst van jonge haringen wordt verrekend met de haringbijvangstquotum. Door de strenge regels die zijn gemaakt om haringen te beschermen, wordt er vaak minder sprot gevangen dan er officieel is toegestaan.

Sprot een delicatesse? 

Sprot is geen standaard vis die gezien wordt als een delicatesse, zoals kreeft, zalm, paling of natuurlijk haring. En dat terwijl sprot een heerlijk visje is: vettig, zacht en romig van smaak, warm gerookt zelfs vergelijkbaar met paling. Sprot heeft echter lang niet zo’n hoge status als paling of haring, en wordt om die reden vaak de meest ondergewaardeerde vissoort genoemd. 

Met sprot kun je echter ook heerlijke gerechten klaarmaken. De vis is een goede vervanger voor spek of rookworst in stamppot, geschikt voor in de salade en overheerlijk voor op een pizza of brood. 

Met sprot kun je echter ook heerlijke gerechten klaarmaken.

Verschillende soorten sprot

Maar welke sprot heeft u waarvoor nodig, en hoeveel verschillende soorten sprot zijn er eigenlijk? 

Sprot wordt voornamelijk gerookt gegeten of verwerkt tot conserven. In pot of blik wordt sprot vaak verkocht als Noorse sardien. Qua smaak komt de sprot ook wel overeen met sardines, al is sprot wat verfijnder van smaak. 

Dan zijn er nog een aantal belangrijke verschillen tussen warm gerookte sprot en koud gerookte sprot. Warm gerookte sprot wordt ook wel kielersprot genoemd. Koud gerookte hele sprot wordt ook wel taaiensprot genoemd. Deze koud gerookte sprot wordt traditioneel verkocht in bosjes. Mooijer-Volendam verkoopt zowel de warm gerookte kielersprot als koud gerookte taaiensprot en bosjes sprot

Warm gerookte sprot

Warm gerookte kielersprot is sprot die kort en warm gerookt is, bij een temperatuur van ongeveer 80 °C. De sprot heeft hierbij eerst kort in de pekel gelegen. Als we het hebben over sprot als ondergewaardeerde vissoort, bedoelen we hiermee voornamelijk de warm gerookte sprot. De smaak hiervan is namelijk zacht en licht zilt, bijna net als gerookte paling. 

Tip! Minder vlees eten? Vervang spek of rookworst in stamppot, soep of salade eens met heerlijke warm gerookte kielersprot. Zo blijft de rooksmaak behouden maar is het gerecht direct unieker én gezonder. Sprot bevat namelijk goede omega 3 vetzuren en zit boordevol vitaminen en mineralen. 

Koud gerookte sprot

Koud gerookte sprot, de sprot die traditioneel in de viswinkel of op de markt verkrijgbaar is in bosjes met dunne touwtjes eromheen, is een stuk zouter dan warm gerookte sprot. De sprot is voor een langere tijd gerookt bij een veel lagere temperatuur, rond de 20 °C. Doordat de sprot veel langer in een stevige zoutoplossing heeft gelegen, is deze niet alleen een stuk zouter, maar ook veel langer houdbaar. 

Bosjes sprot zijn vandaag de dag minder populair dan vroeger, omdat het fileren van de sprotjes een vrij ingewikkeld klusje is; een handigheid die mensen tegenwoordig een stuk minder beheersen. Daarom wordt koud gerookte sprot voornamelijk verkocht als sprotfilet. Deze kleine filetjes zijn vrij populair en zijn in iedere toonbank van viswinkels nog wel te vinden.

Sprotfilet kopen? Mooijer-Volendam verkoopt gefileerde sprotjes in verpakkingen van 500 gram. 

Sprot kopen bij visgroothandel Mooijer-Volendam

Mooijer-Volendam stelt als sprotgroothandel hoge eisen aan haar kwaliteit. Onze klanten kunnen vertrouwen op AAA-productkwaliteit, iets wat klanten ook van ons verlangen.

Hierom weten steeds meer klanten ons te vinden als horeca groothandel of als groothandel voor viswinkels, toko’s, speciaalzaken en grote retailers.

Benieuwd naar al onze sprot-producten? 

Copyright © 2024 Mooijer-Volendam

Winkelwagen

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.