Surinaamse vissoorten zijn niet alleen populair in het Caribische gebied. Ook hier in Europa leeft een grote Surinaamse en Afrikaanse gemeenschap.
In dit artikel bespreken wij de meest populaire Surinaamse vissoorten.
Niet alleen de diepgevroren en onbewerkte vis, maar ook de gedroogde en gerookte Surinaamse vis komt uitgebreid aan bod.
Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:
Suriname is gelegen in Zuid-Amerika en grenst aan de Atlantische oceaan. Het land is voor 90% bebost, het belangrijke en vruchtbare Amazongebied beslaat een groot deel van Suriname. Middels de belangrijke Suriname rivier is de Atlantische oceaan goed bereikbaar voor Surinaamse vissers.
Door de strategische ligging heeft Suriname een relatief grote visserij sector. Veel van deze vis wordt logischerwijs geëxporteerd in de regio, maar ook Europa is een belangrijke afzetmarkt. De vissoorten zijn vooral geliefd onder Surinaamse en Afrikaanse gemeenschappen.
Omdat in West-Europa en in Nederland in het bijzonder een grote Surinaamse/Afrikaanse gemeenschap leeft, worden Surinaamse vissoorten hier veel verkocht. U ziet hieronder de meest populaire rauwe en diepgevroren Surinaamse vissoorten.
De Yellow Croaker of Ombervis is op veel plaatsen ter wereld een populaire vissoort. Bijna alle etnische groepen eten deze vis wekelijks, maar hier in West-Europa is deze minder bekend. De vis oogt als hij in zijn geheel wordt aangeboden goudkleurig en is gestoomd als een lust voor het oog. Omdat Suriname een mengelmoes is van Afrikaanse, Chinese en Creoolse culturen hebben de vissen allemaal inheemse namen. De Yellow Croaker noemen ze aldaar Zeekoebie, Malua en Wong Fa Yu.
Bekijk de Yellow Croaker of Ombervis producten
De Riemvis of Haarstaartdegenvis ontleent zijn naam aan zijn platte langwerpige vorm. De vis lijkt op een platte zeepaling of een zwemmende broekriem. Het moet een oude diersoort zijn want hij wordt wereldwijd gevangen. Gestoomd in moten is deze vis een delicatesse bij vrijwel alle etnische groepen. Bij de Chinezen bekend als Tai Yu.
Bekijk de Riemvis of Haarstaartdegenvis producten
De Kingfish of Koningsmakreel is vooral bij de Indische “Tamil” gemeenschap geliefd. Zij kennen de vis als “Aracula”. De Nederlandse naam zegt het al: Het is een makreelachtige vis, en de smaak is daarom ook raak voor makreel liefhebbers!! Gestoomd in moten is de meest bekende servering op tafel.
Bekijk de Kingfish of Koningsmakreel producten
De Kandra Tiki of Adelaarsvis is een Surinaamse witvis met stevig visvlees, die het goed doet op de barbecue. De Afrikanen vergelijken de vis vaak met de bij hun bekende vissoort “Capitaine” of “Bar”, die in de Afrikaanse kustwateren wordt gevangen. Op de markt worden deze namen echter voor vele vissoorten gebruikt omdat het commercieel aantrekkelijk is. Na bijna 25 jaar distributie van deze vis in Europa, is de lokale naam Kandra Tiki nu bekend genoeg geworden om te gebruiken.
Bekijk de Kandra Tiki of adelaarsvis producten
De Pojo of Atlantische maanvis valt onder de horsmakrelen en heeft een opvallende kop. De vis wordt ook wel “horsehead” genoemd, vanwege het ingedrukte langwerpige voorhoofd. De naam “Caribbean Pomfret” is een naam die de vis eigenlijk niet toebehoort. Deze naam is lokaal toegekend omdat de vis vaak samen gevangen werd met de ‘American harvestfish”, die weer sprekend op de Indische Pomfret soorten lijkt. De Pojo is hierom ook geliefd bij Aziaten.
Bekijk de Pojo of Atlantische maanvis producten
Naast de rauw diepgevroren Surinaamse vis, zijn de gerookte en gedroogde Surinaamse vissoorten nog veel populairder in Europa.
De Koepila is een van de zeemeervallen die in Suriname veel voorkomen. Deze vissoort wordt gekenmerkt door hun brede bek met snorharen, waardoor de Engelsen het “Catfish” noemen. De Koepila is de grotere broer van de “Poes” en de “Kodokoe”, prachtige namen die nog steeds als handelsnamen worden gebruikt. Deze poezen van de zee worden vaak op traditionele wijze gedroogd bij hoge temperaturen en tevens gerookt, waarna ze als gepluisde vis op verschillende gerechten terechtkomen (zie ook Skilled Fish).
De Baracuda is een echte roofvis, die hoog in de voedselketen staat. De vis heeft rijen met zeer scherpe tanden waarmee hij zijn prooi goed te pakken kan nemen. In het Caribisch gebied zijn de Baracuda’s iets kleiner dan in de Indische Oceaan, waardoor ze ook geschikter zijn om te ‘ringen’.
Door de scherpe tanden van de Baracuda, kan de bek van de vis makkelijk om de staart worden vastgezet. Zo kunnen de Baracuda ringen gemakkelijk boven een vuurtje worden opgehangen, om zo te drogen en te roken op traditionele wijze. In Europa is deze traditionele manier van roken zoveel mogelijk nagebootst, zodat het product ook op grotere schaal veilig op de markt kan worden gebracht.
De Barbaman of “Coco Seacatfish” is herkenbaar door zijn lange snorharen. Deze soort zeemeerval is wat kleiner dan de Koepila en laat zich daardoor gemakkelijker ringen om net zoals de Baracuda traditioneel te laten bereiden als gerookte en gedroogde lekkernij. Onder Afrikanen is de vis bekend als “Malangua”.
De Wit Wittie of “Jamaican Weakfish” is familie van de Kandra Tiki. De naam van het Caribische eiland Jamaica geeft al aan dat de vis in dit gebied zeer bekend en geliefd is. Ook in Brazilië is deze soort commercieel belangrijk. Op de Europese markt wordt de vis alleen gedroogd en gerookt aangeboden. Ringen laat deze vis zich echter niet.
De zeemeervallen van Suriname zijn ‘gladvissen’, wat betekent dat schubben afwezig zijn op de huid. Omdat schubben zich normaliter niet lenen voor voedingsdoeleinden maakt dat deze vissen sowieso al populair, want ontschubben is een tijdrovende klus. De meeste zeemeerval soorten worden gerookt en gedroogd volgens de oude Afrikaanse traditie, zodat het visvlees door de hoge verhitting en het vochtverlies lang houdbaar is en daarnaast ook een lekkere rooksmaak heeft.
Door het pluizen van het droge visvlees ontstaan allemaal kleine stukjes die in de Caribische volksmond “Skilled Fish” worden genoemd, waarschijnlijk een verbastering van het Nederlandse “geschilde vis”. Voor de jongere generatie, die de voorkeur heeft voor kant-en-klaar maaltijden, is dit een uitstekende manier om te blijven genieten van de van oudsher bekende smaken.
Bekijk de Skilled Fish producten
Mooijer-Volendam beschikt over een eigen locatie in Suriname, genaamd HOLSU. Middels een eigen vloot van 6 schepen en een moderne verwerkingsfabriek, produceert HOLSU dagelijks de hoogste kwaliteit Surinaamse vissoorten.
Mooijer-Volendam stelt als Surinaamse groothandel de hoogste eisen aan haar kwaliteit. Hierom weten steeds meer klanten ons te vinden voor Surinaamse vis.