Wilt u advies of telefonisch bestellen? U kunt ons bereiken op +31 (0)299-399 999

Tarbot op tafel

Een exclusievere vis dan tarbot kom je niet vaak tegen. Deze ronde platvis is een ware delicatesse en een verrijking van ieder gerecht in de keuken. Tarbot is een prijzige vis, dus het is belangrijk dat u als inkoper van tarbot wel waar voor u geld krijgt.

Waar moet u op letten bij het inkopen van verse tarbot? Zijn er veel verschillende maatsorteringen in tarbot? En wat zijn precies de verschillen tussen tarbot, heilbot en griet? Allemaal vragen die we in onderstaand artikel uitgebreid gaan behandelen.

Na het lezen van dit artikel bent u op de hoogte van:

  • De kenmerken van de tarbot
  • Het verschil tussen tarbot, heilbot en griet
  • Alles over tarbot in de keuken
  • Wilde en gekweekte tarbot
  • Waarom u tarbot koopt bij visgroothandel Mooijer-Volendam

De Kenmerken van de tarbot

De tarbot is een straalvinnige platvis uit de familie van de tarbotachtigen. Tarbotten kunnen wel een meter lang worden en een gewicht hebben van 25 kilo. De gemiddelde tarbot weegt echter lang niet zo zwaar. Voor de verkoop van tarbot wordt voornamelijk tarbot 400/600 gebruikt. Deze tarbot weegt gemiddeld 500 gram. Hier houdt u schoon ongeveer 200 gram vis aan over: het perfecte formaat dus voor één persoon als hoofdmaaltijd. Andere maatsorteringen van de tarbot zijn de tarbot 650/750 en tarbot 850/950. Deze worden vooral ingekocht door restaurants.

De tarbot heeft net als de schol – en andere platvissen – twee ogen aan één kant. Als de tarbot plat op de bodem van de zee ligt, ligt hij altijd met de ogen naar boven. De tanden bevinden zich aan de blinde, witte kant waarmee hij naar beneden ligt. Hierdoor kan de platvis zich op de bodem van de zee tegoed doen aan talloze schaal- en schelpdiertjes. 

De tarbot is echter ook een echte roofvis. Doordat hij kan veranderen van kleur kan de tarbot zich extreem goed camoufleren: van een lichte zandkleur tot donkerbruin met veel stippen. De tarbot verstopt zich graag in de modderige zandbodem of tussen rotsspleten, waardoor zijn prooi kansloos is. Naast schelp- en schaaldieren eet de tarbot graag andere platvissen, jonge kabeljauw en aal. 

De kenmerken van de tarbot
De kenmerken van de tarbot

Het verschil tussen tarbot, heilbot en griet.

De tarbot en heilbot lijken als vis niet heel veel op elkaar: beide zijn straalvinnige vissen, maar waar de tarbot uit de familie van de tarbotachtigen komt, komt de heilbot uit de familie van de schollen. Een heilbot heeft een langwerpige vorm en kan echt enorm groot worden: tot een lengte van bijna vijf meter en een gewicht van ruim 300 kilogram! 

Behalve de naam die doet klinken alsof de vissen overeenkomen, hebben de vissen dus verder niet veel met elkaar gemeen. De tarbot en de griet daarentegen wel. Als u bij de visafslag een verse tarbot en een verse griet ziet liggen, zult u op het eerste gezicht nauwelijks verschil zien tussen beide vissen. Die zijn er echter wel.

Het verschil tussen tarbot, heilbot en griet
Het verschil tussen tarbot, heilbot en griet

Zo heeft de tarbot in tegenstelling tot de griet geen schubben: de vis kan dus zo meteen de pan in! Daarnaast is de tarbot te onderscheiden van de griet door te voelen aan de huid. Net onder de kop van de tarbot heeft de tarbot harde, onderhuidse bobbeltjes. De tarBot heeft Bobbeltjes, en de griet niet. Ook is de tarbOt iets rOnder dan de griet – twee handige ezelsbruggetjes om de vissen te onderscheiden. 

Naast de uiterlijke verschijnselen verschillen ook de smaak en prijs van tarbot en griet: tarbot is iets lekkerder, maar ook iets prijziger. De volle smaak van de vis wordt in de keuken enorm gewaardeerd en tarbot wordt dan ook vaak bereid met weinig extra’s: één of twee smaken erbij is voldoende.

Alles over tarbot in de keuken

De basisstappen van tarbot in de keuken zijn al heel even kort de revue gepasseerd: tarbot heeft geen schubben en hoeft dus niet ontschubt te worden én tarbot is een vis die weinig andere smaken nodig heeft. Maar wat moet u nog meer weten over tarbot in de keuken

Tarbot bakken of grillen

Naast dat tarbot een heerlijke, volle smaak heeft en dus weinig extra smaken nodig heeft, is de vis ook nog eens heel makkelijk te bereiden. De stevige structuur maakt de tarbot uitermate geschikt om te bakken of grillen. De vis kan in z’n geheel in de pan of eerst gefileerd worden. De vis heel bakken voorkomt dat de vis snel uitdroogt, maar ook gefileerd bakken is door de stevigheid geen probleem. Weten wanneer het stevige stuk vis gaar is? Prik met de punt van een vork of een satéprikker in de vis. Wanneer er geen weerstand is en deze er zo doorheen glijdt, is het overheerlijke stuk tarbot gaar. 

Tarbot bakken of grillen
Tarbot bakken of grillen

Tarbot in de oven

Een nog makkelijkere manier om tarbot te bereiden is in zijn geheel in de oven. Op het internet zijn oneindig veel recepten te vinden van tarbot uit de oven, zoals deze Tarbot uit de oven met citroen, tijm en knoflookboter, onze persoonlijke favoriet. 

Waar u tarbot ook voor wilt gebruiken, onthoud goed: less is more.

Tarbot in de oven
Tarbot in de oven

Wilde en gekweekte tarbot

Tarbot wordt het hele jaar aangevoerd, maar de beste vangstperiodes van tarbot zijn de herfst en de winter. In deze periodes is de smaak en de textuur van de tarbot op z’n best. Tarbot wordt voornamelijk in de Noordzee gevangen, maar zwemt ook in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Het paaiseizoen van de tarbot is van februari tot april, waarin de vrouwtjestarbot meer dan 10 miljoen eitjes (!) afschiet. 

Ondanks dat de IUCN-status van de tarbot niet-bedreigd is en de vis het hele jaar door gevangen mag worden, wordt tarbot op meerdere plekken in Europa ook gekweekt. Nederland bezit zelf ook twee tarbotkwekerijen, waar de tarbot opgekweekt wordt tot een steeds hoger niveau. Kweektarbot is niet alleen duurzamer, maar zorgt er ook voor dat de tarbot het hele jaar door van dezelfde kwaliteit is. En dat voor een stabiele prijs. Hierdoor neemt de populariteit van kweektarbot steeds meer toe. 

Hoe wordt de kweektarbot gevangen? 

Het antwoord op deze vraag is simpel: niet. Kweektarbot wordt namelijk in gesloten bassins op het land gekweekt. Hierbij wordt gebruikgemaakt van recirculatietechnieken, waarbij het water in de bassins continu rondgepompt en gezuiverd wordt. Omdat de tarbot niet op open zee gekweekt wordt, is er ook geen risico van ontsnappingen en het effect hiervan op de natuurlijk populaties. De kweek van tarbot is dus heel duurzaam

Verreweg de meeste consumenten zullen het verschil tussen wilde tarbot en gekweekte tarbot niet proeven. Het verschil tussen wilde tarbot en gekweekte tarbot is echter wel goed te zien. De gekweekte tarbot is namelijk wat donkergroen/-grijs van kleur, waar de wilde tarbot een mooie bruine kleur heeft. Beide vissen zijn gevlekt. De onderkant van de wilde tarbot is heel schoon en wit; de kweektarbot heeft een iets geligere kleur en een wat dikkere vetrand. De smaak van de kweektarbot is iets vetter en steviger.

Wilde tarbot

Het verschil tussen tarbot, heilbot en griet

Gekweekte tarbot

Gekweekte tarbot

Waarom u tarbot koopt bij visgroothandel Mooijer-Volendam

Benieuwd naar de verse tarbot van Mooijer-Volendam? Wanneer u als inkoper op zoek bent naar hoge kwaliteit verse tarbot, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Mooijer-Volendam is een sterke en flexibele leverancier voor zowel horeca, vishandels, de gespecialiseerde kleinhandel, toko’s als retailers. Ook op het gebied van verse vis stelt Mooijer-Volendam als visgroothandel hoge eisen aan haar kwaliteit. Onze vaste visleveranciers leveren meerdere keren per week verse wilde tarbot van AAA-productkwaliteit bij onze klanten. 

Ontdek het volledige tarbot-assortiment van Mooijer-Volendam 

Benieuwd naar het volledige tarbot-assortiment van Mooijer-Volendam? Bij Mooijer-Volendam hebben we een groot aanbod van verse tarbotproducten in allerlei soorten en maten. Al onze tarbotproducten zijn voorzien van het MSC-keurmerk. 

Benieuwd naar onze verse tarbotproducten? 

Copyright © 2024 Mooijer-Volendam

Winkelwagen

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.