Het begon met de Netflix-documentaire ‘What the Health’ en eindigde (voor nu) met ‘Seaspiracy’ – het voedsel van vandaag wordt continu onder de loep genomen. Maar wat is er precies waar van alle beweringen? Is het nog steeds mogelijk om ongedwongen te genieten van een heerlijke tonijnsteak, sashimi of wat verse sushi met tonijn? En zo ja, hoe weet u of de tonijn die u inkoopt verantwoord is?
Bent u als inkoper op zoek naar verse tonijn en wilt u verzekerd zijn van de juiste kwaliteit? In dit artikel vertellen wij u alle ins en outs over tonijn en waar u qua kwaliteit op moet letten bij het bestellen van dit populaire product.
Onderwerpen die in dit artikel onder andere aan bod komen:
De meeste mensen weten niet beter of er bestaat maar één soort tonijn, hooguit twee. Dit is echter alles behalve waar; wereldwijd bestaan er maar liefst twintig verschillende soorten tonijn. Deze verschillende soorten tonijn leven voornamelijk in de Atlantische Oceaan, de Grote Oceaan en in de Middellandse Zee. Zo nu en dan komen tonijnen ook voor in de Noordzee.
De tonijn behoort tot de familie van de makreelachtigen (Scombridae). Makrelen zijn kleiner en hebben een kortere levenscyclus dan tonijnen. Ze behoren niet alleen tot de familie van de tonijn, maar ook tot de voeding. Tonijnen consumeren verder onder andere inktvis, haring, wijting en ansjovis.
Tonijnen kunnen tot wel 4,5 meter lang worden en 40 jaar oud. De gemiddelde tonijn leeft tegenwoordig echter maar tot een leeftijd van twee jaar. Toen er nog geen sprake was van massavisserij werden er soms tonijnen van wel 900 kilo gevangen. In de loop der jaren is het gemiddelde gewicht van de tonijnen steeds meer afgenomen. Een tonijn van 200 kilo is vandaag de dag een zeer bijzondere vangst. Gemiddeld wegen tonijnen die vandaag de dag gevangen worden tussen de 40 en 80 kilo.
Zoals al eerder aangegeven wordt er de laatste jaren steeds meer onderzoek gedaan naar voedsel: waar komt ons voedsel precies vandaan en wat gaat eraan vooraf voordat het op ons bord ligt. Dit bewustzijn is alleen maar goed en ook noodzakelijk voor het behoud van onze flora en fauna, maar het brengt helaas ook veel indianenverhalen met zich mee.
Zo wordt er regelmatig gezegd dat er vrijwel geen tonijn meer in de zeeën zwemt. Dit is gelukkig helemaal niet waar en slechts gebaseerd op de (vroegere) overbevissing van de populaire blauwvintonijn.
Het algehele tonijnbestand staat er echter goed voor. Vanwege de goede, strenge nieuwe wetten voor het vangen van tonijn is zelfs de populaire schaarse blauwvintonijn weer teruggekeerd in de wateren. In 2017 werd er na een afwezigheid van meer dan vijftig jaar weer een gigantisch exemplaar gevangen in de Noordzee; de vis woog zonder kop maar liefst 206 kilo. Gezien de schaarsheid en populariteit van de tonijn leverde de vis 18.375 euro op (bron). Dit betekent echter niet dat er alweer volop gevist wordt op de blauwvistonijn; slechts één procent van de wereldwijd gevangen tonijn is tegenwoordig een blauwvintonijn.
Waar moet u als inkoper van tonijn op letten en welke mogelijkheden zijn er allemaal? Dat de tonijn met uitsterven bedreigd wordt, is gelukkig niet het geval. Er zijn namelijk nog vele andere opties voor de inkoop van kwalitatief goede en verse tonijn. In onze zeeën zwemmen wel twintig verschillende soorten; genoeg verantwoorde alternatieven dus die voor consumptie gebruikt kunnen worden.
We bespreken hier uitgebreid de vijf populairste soorten tonijn.
Vanwege de overbevissing is de blauwvintonijn geclassificeerd als bedreigde diersoort. De blauwvintonijn is de grootste tonijnsoort ter wereld. Deze tonijnsoort komt over de hele wereld voor. De blauwvintonijn wordt tegenwoordig voornamelijk vervangen door geelvintonijn.
De geelvintonijn (yellowfin tuna) is misschien wel de meest verkochte verse tonijn van vandaag. Ongeveer een kwart van de mondiale tonijnvangst bestaat uit geelvintonijn. De tonijn is ideaal geschikt om rauw te eten en wordt dan ook voornamelijk gebruikt als sashimi of verwerkt in sushi. Zoals de naam al aangeeft, is de tonijn deels geel van kleur.
Tonijn komt het gehele jaar voor in zowel de Atlantische Oceaan, Grote Oceaan als in de Middellandse Zee. Net als de blauwvintonijn kan de geelvintonijn relatief groot worden: tot wel twee meter lang. De tonijn kan een leeftijd bereiken van negen jaar oud en kan 200 kilo wegen.
Verse geelvintonijn kopen? Bent u op zoek naar tonijn voor sushi, sashimi of tonijncarpaccio? De geelvintonijn van Mooijer-Volendam is hier uitermate geschikt voor en altijd vers verkrijgbaar op gewicht. Onze geelvintonijn is ook verkrijgbaar in tonijnfiletmoten, vers ingevroren per kilo.
Een andere goede vervanging van blauwvintonijn is de grootoogtonijn (bigeye tuna). Ook deze tonijnsoort wordt redelijk fors en komt op meerdere plaatsen voor. De grootoogtonijn kan een lengte bereiken van bijna 2,5 meter en wel elf jaar oud worden. Vanwege de gele vinnen wordt de grootoogtonijn vaak verward met de geelvintonijn. Net als de geelvintonijn kan de grootoogtonijn tot 200 kilo wegen. De grootoogtonijn is niet in de Middellandse Zee te vinden.
Ook de witte tonijn kan relatief groot worden en is dus een geschikte vervanger voor de blauwvintonijn. De witte tonijn (ook wel albacore tonijn genoemd) is voor de visserij van groot commercieel belang. De tonijn wordt namelijk niet alleen verkocht als verse vis maar ook verwerkt tot tonijn in blik. De tonijn wordt bijna 1,5 meter lang en kan zo’n 30 kilo wegen. De witte tonijn komt hoofdzakelijk voor in de Noord-Atlantische Oceaan.
Tot slot is er ook nog de gestreepte tonijn, ook wel bekend onder de naam bonito of skipjack. De gestreepte tonijn is momenteel de meest beviste tonijnsoort ter wereld. In tegenstelling tot de eerdergenoemde tonijnsoorten is de gestreepte tonijn een stuk kleiner: vaak maximaal één meter met een gewicht tot 20 kilo. Deze tonijn wordt bijna uitsluitend verwerkt tot tonijn in blik.
Tonijn in blik is er in allerlei soorten. Vooral het gemak van dit product maakt dat het zó populair is. De tonijn is kant-en-klaar gekookt, lang houdbaar, voedzaam, en gewoon heel lekker. Ideaal om te gebruiken voor heerlijke gerechten als een salade met tonijn, een pizza met tonijn en pasta met tonijn. Daarbij wordt tonijn in blik vaak gebruikt voor tonijnsalade, die ook kant-en-klaar te koop is. Mooijer-Volendam verkoop tonijnsalades in diverse soorten en maten, zoals de populaire tonijnpeppadewsalade.
Voor u als inkoper heeft u dan ook genoeg keuze uit deze diverse soorten tonijn. Als visgroothandel levert Mooijer-Volendam uitsluitend AAA-kwaliteitsproducten van tonijn tegen een verantwoorde prijs.
Samenwerkingen tussen de overheid, het bedrijfsleven en natuurorganisaties hebben geleid tot een verduurzaming van de tonijnvangst. In alle gebieden waar momenteel op tonijn gevist wordt, zijn er regionale organisaties werkzaam die zich bezighouden met de toestand van het tonijnbestand. Zij doen onder andere aanbevelingen over de quota. Ook geldt er een minimumgewicht van 30 kilo per tonijn. Dit voorkomt dat de vis vóór de geslachtsrijpe leeftijd wordt weggevangen. Daarbij is de illegale visserij sterk teruggedrongen. Door dit strikte toezicht op de tonijnvisserij zijn wereldwijd de tonijnbestanden zich aan het herstellen. En dat is goed nieuws!
Of een tonijnsoort duurzaam te consumeren is, is echter niet alleen afhankelijk van de grootte van het visbestand, maar ook van de vangsttechniek die wordt toegepast. Duurzaam gevangen vis is gecertifieerd met het MSC-keurmerk, altijd aangegeven op het product dat u koopt. Ook wanneer de vis met hengel en een haak is gevangen, wordt dit apart aangegeven op de verpakking. Tonijn dat gevangen is aan de hand van laatstgenoemde vangstmethode is de beste en meest duurzame keuze.
Visserijmethoden worden continu gewijzigd en herzien om de bijvangsten tot een minimum te beperken. De genoemde handvisserij is hier een gevolg van: deze vistechniek kent bijzonder weinig bijvangst waardoor het ecosysteem beschermd blijft.
Andere aanpassingen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden zijn onder andere door te vissen met aangepaste haken, namelijk J-haken. Deze haak staat veel meer naar binnen gebogen waardoor bijvoorbeeld schildpadden er niet in kunnen happen. Ook werd de maaswijdte van netten aangepast zodat jonge vissen niet gevangen worden en zich nog kunnen voorplanten.
Door het continu blijven kijken naar dit soort nieuwe vangstmethoden kan de bijvangst in de toekomst met wel 80% worden afgenomen – een mooi doel.
De blauwvintonijn is een tonijnsoort dat al meer dan 2000 jaar in de Middellandse zee wordt gevangen. Zowel de Romeinen als de Grieken maakten melding van de jacht op de blauwvintonijn. Maar dat niet alleen; er zijn zelfs gegevens van Neanderthalers die 50.000 jaar geleden aan de Straat van Gibraltar leefden en al blauwvintonijn aten, te lezen in de biografie van de blauwvintonijn.
Zo zijn er nog eindeloos veel leuke weetjes over de tonijn. We hebben de leukste vijf voor u op een rijtje gezet.
Benieuwd naar het volledige tonijnassortiment van Mooijer-Volendam? Bij Mooijer-Volendam hebben we een divers aanbod van tonijnproducten, zowel vers, ingevroren, als in blik, en verwerkt in verschillende salades. Al onze tonijnproducten zijn voorzien van het MSC-keurmerk.
Bent u op zoek naar tonijnproducten van goede kwaliteit? Dan bent u aan het juiste adres. Mooijer-Volendam stelt als groothandel hoge eisen aan haar kwaliteit, zo ook met al onze tonijnproducten. Onze klanten kunnen vertrouwen op AAA-productkwaliteit; iets wat klanten ook van ons verlangen.
Hierom weten steeds meer klanten ons te vinden als horecagroothandel of als groothandel voor viswinkels, toko’s, speciaalzaken en grote retailers.
Benieuwd naar al onze tonijnproducten?