Een tijdje geleden behandelden we in onze Kennisbank uitgebreid de coquille: een uiterst populair schelpdier in Nederland met een Franse naam. Vandaag gaan we het hebben over een ander populair schelpje, namelijk de Venusschelp. Venusschelpen zijn in Nederland veelal bekend onder de Italiaanse naam vongole. Als oer-Italiaans product krijgt dit artikel dan ook een klein Italiaans tintje, aangezien venusschelpen voornamelijk gebruikt worden in overheerlijke pasta’s.
Bent u als inkoper op zoek naar venusschelpen? Maak kennis met de topkwaliteit venusschelpen en vongole van Mooijer-Volendam en lees alles over de verschillende soorten producten die u bij ons kunt inkopen. Wij helpen u graag!
Wat is vongole precies? Vongole of venusschelpen zijn tweekleppige weekdieren die behoren tot de grote Veneridae-familie. De kleine schelpdiertjes hebben een gemiddelde doorsnede van vijf centimeter. De kleur van de schelpen varieert van grijs naar geel en van wit tot zwart.
Venusschelpen worden met name in Mediterrane landen gegeten, maar ook in Nederland zijn ze al jaren heel populair. De Italiaanse term ‘vongole’ is dan ook al volledig ingeburgerd. Toch hebben we ook een eigen naam voor deze kleine schelpjes, namelijk venusschelpen. Er bestaan verschillende soorten venusschelpen, zoals vongole, de gemarmerde tapijtschelp, palourde of clovisse. Vaak worden verschillende namen voor hetzelfde product gebruikt.
Net als alle tweekleppige weekdieren, hebben venusschelpen een uitwendig kalkskelet. Deze schelp wordt door één of meer sluitspieren aan elkaar gehouden. De schelpen van vongole zijn vaak dikke, gepigmenteerde schelpen. Ze komen voor in beschutte baaien en riviermondingen, waar ze de neiging hebben zich in te graven in zand en modder.
De familie van de Venusschelpen bestaat uit meer dan vijfhonderd soorten. De naam ‘vongole’ is de verkorte naam van ‘vongola verace’, de volledige naam die in Italië voor de lokale venusschelpen wordt gebruikt. De soort venusschelp waar we het in dit geval over hebben is de Ruditapes decussatus (voorheen Venerupis decussatus). Deze venusschelpen komen voornamelijk voor van Noord- tot Zuid-Europa in de Middellandse Zee, waar ze met kleine bootjes gevangen worden.
Volgens de officiële database van de Europese commissie staat de Ruditapes deccusatus in Nederland te boek als de Tapijtschelp. Deze schelp wordt vanwege de lichte kleur en het grove uiterlijk ook vaak gemarmerde tapijtschelp genoemd. Palourde en Clovisse zijn de Frans-Belgische benamingen van hetzelfde product.
Doordat de tapijtschelp zo wijdverspreid gevonden kan worden – in de Middellandse Zee, in het Ierse, Zuid- en West-Engelse kustgebied en langs de Atlantische kusten van Frankrijk, Spanje, Portugal, Marokko tot in Senegal – kan dezelfde schelp enorm verschillen qua vorm en kleur, afhankelijk van waar de schelp precies vandaan komt. Hierdoor zijn voor hetzelfde schelpje verschillende namen ontstaan.
Net als met veel producten tegenwoordig het geval is, zijn ook vongole het hele jaar door verkrijgbaar. Voor de echte, wilde, verse vongole maakt het wel uit welk seizoen het is: in de zomermaanden zijn de vongole namelijk minder lekker van smaak. Dit heeft onder andere te maken met de paartijd (meer eiwitten) en met de temperatuur van het water.
Om aan de hoge vraag te voldoen, wordt vongole ook wereldwijd gekweekt. Het kweekproces van vongole is gelijk aan dat van mosselen: het begint met het vangen van wilde kleine mosselen, ook wel mosselzaad genoemd. Twee keer per jaar wordt het mosselzaad uit de zee gevist, waarna ze overgebracht worden naar kweekpercelen. Op deze mosselkweekpercelen worden de mossellarven opgekweekt tot grote consumptie mosselen. Hier gaat zo’n twee jaar overheen voordat mosselen eindelijk groot genoeg zijn om te eten. Italië en Turkije zijn de echte marktleiders wat betreft de kweek van vongole.
Een andere belangrijke reden voor de kweek van vongole is de prijs. Wilde vongole of venusschelpen worden nog steeds op de oude manier met de hand uit het water gevist. Deze wildvangst is zeer arbeidsintensief, waardoor venusschelpen heel prijzig zijn.
De venusschelpen die verkrijgbaar zijn bij Mooijer-Volendam worden ook wild gevangen. Ze behoren tot dezelfde Veneridae-familie als de tapijtschelpen, maar zijn van een ander soort. Qua smaak liggen de schelpjes dicht bij elkaar. Deze venusschelpen zijn afkomstig uit Vietnam, waar ze na de wildvangst direct verwerkt en ingevroren worden. Zo hebben we de mogelijkheid onze venusschelpen heel, gehalveerd en zelfs volledig schoongemaakt aan te bieden. Schoongemaakt venusschelpenvlees is ideaal om te verwerken in soepen, stoofpotjes en pastagerechten. Onze hele, verse vongole zitten verpakt per netje van een kilo. Eén netje bestaat uit 80 tot 90 schelpjes.
Ondanks de prijs is vongole razend populair in de Nederlandse keuken. In veel restaurants staan vongole of venusschelpen dan ook op het menu: meestal verwerkt in verschillende pastagerechten. Bij de bereiding van vongole is het uitermate belangrijk dat de vongole kakelvers zijn én goed schoongemaakt. Als de schelpjes open blijven staan, betekent het dat deze niet meer leven en dus niet meer vers zijn. Verwijder dus voor het bereiden altijd de open en kapotte schelpjes.
Voordat u vongole gaat bereiden, is het dus aan te raden de schelpjes heel goed te wassen – in en tussen de schelpjes zit namelijk altijd veel zand. Dit kunt u het beste doen door de schelpjes te laten weken in koud water en grof zeezout. Als de vongole goed vers zijn, ‘reageren’ zij als het ware op deze combinatie van water en zout en gaan ze heel zachtjes open en dicht, waarbij ze zelf het zand wegspugen.
Vongole geven een zachte, zilte smaak aan gerechten en zijn heel eenvoudig te bereiden: maximaal drie minuten koken of wokken is meestal al genoeg. Spaghetti vongole is een van de populairste pastagerechten met vongole.
Bent u enthousiast geraakt en wilt u graag met vongole of venusschelpen van goede kwaliteit aan de slag? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Het volledige assortiment vongole en venusschelpen van Mooijer-Volendam ontdekt u hier.
Als gespecialiseerde visgroothandel stelt Mooijer-Volendam hoge eisen aan kwaliteitsproducten. Om deze reden verkopen wij alleen verantwoorde visproducten. Hierom weten steeds meer klanten ons te vinden als horecagroothandel of als groothandel voor viswinkels, toko’s, speciaalzaken en grote retailers. Onze klanten zijn op de hoogte van onze visie van kwaliteit en blijven om deze reden bij ons terugkomen. U ook?
Benieuwd naar onze vongole en venusschelpen?