Wijting is geen vissoort die je vaak op de reclameborden in viswinkels ziet staan. Toch is wijting een veelgebruikte vis, die voornamelijk verwerkt wordt in visgerechten of gebruikt wordt voor de populaire kibbeling. De reden dat er in winkels niet gepronkt wordt met het woord ‘wijting’, is omdat deze vissoort vanwege de lage prijs vaak negatieve connotaties heeft. Geheel onterecht, vinden wij bij Mooijer-Volendam, en in dit artikel zullen we u uitgebreid uitleggen waarom.
Bent u op zoek naar wijting van hoge kwaliteit en wilt u graag meer weten over dit product? In dit artikel vertellen wij alles wat er te weten valt over wijting, waar en hoe de vis gevangen wordt en hoe deze vervolgens verwerkt wordt. Om direct wijting te bestellen, klikt u simpelweg op: wijting kopen.
Wijting is een straalvinnige vis die behoort tot de familie van de kabeljauwen. Wijting is onder vishandelaren ook wel bekend onder de Latijnse naam Merlangius Merlangus. Het is een goedkope vis die vaak samen met kabeljauw gevangen wordt. Wijting komt voor in de Atlantische Oceaan, Noordelijke IJszee, Noordzee, Zwarte Zee en in de Middellandse Zee.
Een wijting is gemiddeld 25 centimeter, maar kan tot wel 70 centimeter lang worden. De vis heeft een groenblauwe rug en de flanken zijn zilverkleurig; deze worden wit als de wijting dood is. Een wijting is te herkennen aan de drie opvallende vinnen op de rug die sterk in grootte verschillen en de vrijwel recht afgesneden staartvin.
Als zoutwatervis leeft wijting voornamelijk in een gematigd klimaat. Net als kabeljauw bevindt de wijting zich vaak dicht bij de zeebodem waar hij kreeftjes, krabbetjes, mosselen en andere weekdiertjes eet. De diepte vanaf het wateroppervlak waar de vis zwemt, is meestal maximaal 30 tot 100 meter, waardoor de wijting vooral in ondiepe kustwateren voorkomt. De vis is dan ook heel eenvoudig te vangen. De IUCN-status van de wijting is niet-bedreigd.
Er zijn verschillende soorten wijtingen. De ‘normale’ wijting komt uit het Franse Kanaal en de Noordzee en wordt in Nederland vooral gebruikt voor de versmarkt. Daarnaast is er ook nog de blauwe wijting. Deze wordt door de grotere schepen gevangen aan de westkust van Ierland tot IJsland. Blauwe wijting heeft echt een blauwe kleur, die verandert naar grijs wanneer de vis dood is. De blauwe wijting is niet als verse vis bij de visboer te koop, maar wordt vooral aangevoerd als industrievis. Zo wordt er van blauwe wijting bijvoorbeeld vismeel en surimi gemaakt.
In Nederland zijn er nog een aantal wijtingschepen die speciaal vissen op enkel wijting, maar eigenlijk voeren bíjna alle Nederlandse visschepen wijting aan. Omdat wijting heel eenvoudig te vangen is, is de vis vaak een bijproduct van andere schepen. In plaats van verspild of teruggegooid te worden, wordt de wijting apart gehouden en afgeleverd bij groothandels.
Ondanks dat wijting écht een delicatesse is, wordt de vis nog steeds niet gezien als een hoogwaardig product. Vroeger stond wijting zelfs bekend als ‘vis voor de poes’. Hoe is dit beeld toch ontstaan?
Het feit dat wijting op grote schaal aanwezig is en gemakkelijk te vangen is, zijn twee van de redenen dat wijting geen dure vis is. Daarbij komt nog kijken dat wijting een relatief gevoelig visje is, waarvan het tere vlees snel beschadigt. Beschadigde visjes bederven weer sneller waardoor ze al gauw niets meer waard zijn.
Omdat wijting vaak te onzorgvuldig behandeld werd op de vissersboten stond het visje op de Nederlandse vismarkt laag in aanzien. Om deze reden werd de vis altijd verwerkt tot andere producten; omgetoverd tot lekkerbekjes of zelfs gebruikt als kattenvoer. Dit beeld is altijd een beetje blijven hangen in ons land, waardoor de meeste wijting die in Nederland gevangen wordt nog steeds gebruikt voor de export. In Frankrijk bijvoorbeeld is wijting wel een zeer gewilde consumptievis.
Mensen worden zich steeds meer bewust van onze tekorten in de zee. We hebben vandaag de dag niet meer de luxe om wijting te zien als een vervelend bijproduct. En dat is goed nieuws! Want door zorgvuldiger met de delicate wijting om te gaan, blijft de kwaliteit van de visjes beter en kunnen we op den duur ook in Nederland wat meer van heerlijke verse wijting genieten.
Er kan het hele jaar door op wijting gevist worden, maar dat wordt tegenwoordig niet meer gedaan. Tijdens de paaiperiode bijvoorbeeld worden vissen zoveel mogelijk met rust gelaten. De beste periode voor wijting is de winter. De vis is tijdens de wintermaanden heerlijk dik en zonder kuit. Waar echte zomervissen zoals makreel en zeebaars in de winterperiode naar diepere wateren of warme oorden vertrekken, komt de wijting als typische wintervis juist naar de kusten toe.
De wijting die in Nederland verwerkt wordt, wordt voornamelijk gevangen in het Franse Kanaal, die de zuidelijke Noordzee met de Atlantische Oceaan verbindt. Tijdens de zomermaanden is de wijting die in het Franse Kanaal rondzwemt een stuk magerder en zit deze vol met kuit; dan wordt de vis voornamelijk in de Noordzee gevangen.
De visserij op wijting is de laatste paar jaren steeds verantwoorder geworden. Dit komt door aanpassingen in de hoeveelheid van de vangst, door rekening te houden met de seizoenen en door aanpassingen van de methode(s). Zo wordt tegenwoordig voor de vangst van wijting voornamelijk gebruikgemaakt van de flyshoot-methode, een zeer duurzame methode waarbij weinig bodemberoering is en veel minder brandstof wordt gebruikt.
Voor de kwaliteit van de vis – de wijting in dit geval – is het belangrijkste voordeel van de flyshoot-methode dat het net niet langer wordt meegesleept, maar naar het schip wordt toegehaald. Met deze duurzame vistechniek komen de vissen levend en onbeschadigd aan boord, met de slijmlaag nog volledig intact. Dit is voor tere visjes zoals wijting en makreel een gigantisch voordeel. Maar ook voor andere vissen zoals schar, schol, inktvis, zeebaars en kabeljauw wordt steeds vaker gebruikgemaakt van de flyshoot-methode.
Wijting kan op verschillende manieren verwerkt worden. Wijting fileren is de meest gebruikelijke hiervan. Dit kan op twee manieren: zo kan de vis gefileerd worden door deze te ‘vlinderen’ zodat de twee zijkanten aan elkaar vast blijven zitten door middel van de rug. De wijtingfilets hebben dan de vorm van een vlinder wanneer je ze openklapt. De wijting kan ook op de ‘normale’ manier gefileerd worden, zoals ook gebruikelijk is met dorade of zeebaars. Dan bestaat de wijting uit twee losse filets, die vaak gebruikt worden om als lekkerbekje te bakken.
De ouderwetse manier van het bereiden van wijting is enkel het verwijderen van het hoofd, de ingewanden en het staartje van de wijting, om deze vervolgens rondom te bakken. In typisch Nederlandse kustplaatsen zoals Scheveningen en Katwijk wordt wijting vandaag de dag nog steeds op deze manier bereid.
Het Nederlandse lekkerbekje heeft veel overeenkomsten met het gefrituurde stukje visfilet van de fameuze Engelse fish and chips. In Engeland geldt hetzelfde als in Nederland: voor de échte goede lekkerbek wordt kabeljauw gebruikt, maar deze exclusievere – en dus duurdere – vissoort wordt regelmatig vervangen door de goedkopere schelvis, heekfilet of wijting.
Bent u als inkoper enthousiast geraakt over wijting en wilt u ook graag wijting van hoge kwaliteit inkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Mooijer-Volendam stelt als visgroothandel hoge eisen aan haar kwaliteit, zo ook met al onze wijtingproducten. Onze vaste visleveranciers leveren meerdere keren per week verse wijting van AAA-kwaliteit bij onze klanten.
Wilt u ook de lekkerste wijting inkopen? Mooijer-Volendam onderscheidt zich als verse visgroothandel door absolute topkwaliteit wijting te leveren. Als klanten de smaak van Mooijer-Volendam eenmaal gewend zijn, willen zij vaak nooit meer anders.
Hierom weten steeds meer klanten ons te vinden als horeca groothandel of als groothandel voor viswinkels, toko’s, speciaalzaken en grote retailers.